Vučić: Statut secesionistički

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Statut Vojvodine akt protiv drža…

13. nov 2009

vucic.jpgZamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Statut Vojvodine akt protiv države Srbije kojim se priprema secesija dela teritorije.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je to postupak neodgovornih srpskih političara iz Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije „i drugih malih stranaka“.
On je kazao da član tri govori o teritoriji Vojvodine u kome se jasno kaže da se teritorija AP Vojvodine ne može menjati bez saglasnosti njenih građana, izražene na referendumu i da je referendum punovažan ako bude glasala većina građana koji imaju izborno pravo i prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.
Osvrćući se na izjave da statutom Novi Sad nije definisan kao glavni grad Vojvodine, Vučić je kazao da je statutom predviđeno da Novi Sad bude glavni grad te pokrajine jer je ceo član deset naslovljen kao glavni grad AP Vojvodine i da sve dalje što u tom članu piše predstavlja „eksplikaciju“ šta se sve podrzumeva pod tim šta je to glavni grad Vojvodine.
„Potupno je jasno da se članom deset uređuje pitanje glavnog grada Vojvodine, sličnih primera u svetu nema“, istakao je Vučić.
Prema njegovim rečima, statutom su svi poslovi državne uprave „jednim potezom pera“ iz republičkih prešli u pokrajinsku nadležnost, svi radnici organa i organizacija prestaju da budu službenici republike i postaju službenici pokrajine i „jednim potezom pera“ Srbija se odrekla imovine vredne više milijardi evra, a niko ne zna na osnovu čega i kog akta.
Kada je reč o otvaranju kancelarije u Briselu, Vučić je kazao da se postavlja pitanje koja je to regija u Briselu i sa kim se to tamo sarađuje.
On je naveo da se u članu 34 stavu 21 govori o mreži sudova na teritoriji AP Vojvodine, što znači da je uz kompletnu izvršnu vlast kroz značajnu finansijsku vlast dobijena i sudska vlast koja nije još razrađena, ali će biti posebnim aktima skupštine Vojvodine.
Govoreći o vakcinama protiv novog gripa on je postavio pitanje Ministarstvu zdravlja „kada će prestati da lažu“ da će Srbija biti prva zemlja van EU koja će dobiti vakcine i pitao zašto Vlada Srbije nije naručila direktno vakcine od proizvođača i zasto i im je za to potreban posrednik.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga