Vučević preti: Sami ćemo sazvati sednicu i smeniti vlast

Tzv. naprednjak optužuje za korupciju, a sam je u ušao u koaliciju sa tzv. RDS, koju je do juče prozivao za kupovinu glasova

31. avg 2012

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević zapretio je danas da će koalicija okupljena oko te stranke sama sazvati sednicu gradskog parlamenta, ukoliko aktuelna gradska vlast to ne učini do 12. septembra.

„Sednica Skupštine Novog Sada sa zahtevom za smenu aktuelne gradske vlasti, mora biti održana do 12. septembra, ili će nova skupštinska većina sama organizovati zasedanje i izabrati novo rukovodstvo grada“, poručio je Vučević.

On je u intervjuu za novosadski „Dnevnik” aktuelnu gradsku vlast optužio da „po svaku cenu pokušava da zadrži pozicije iako više nemaju većinu u gradskom parlamentu“.

„Mi nismo za dizanje tenzija, već za mirnu primopredaju vlasti. Očekujem da se do 12. septembra održi odložena sednica s predloženim dnevnim redom, a ukoliko se to ne dogodi, mi imamo pravo da sami zakažemo sednicu i da odredimo predsedavajućeg toj sednici na kojoj ćemo birati i novo rukovodstvo“, kazao je Vučević.

Optužio je predstavnike aktuelne novosadske vlasti da pokušavaju da korumpiraju odbornike u Skupštini grada i tako se održe na vlasti.

Na pitanje kako to da se SNS sada odlučila na saradnju sa Romskom demokratskom strankom (RDS), koju je do pre samo dva meseca optuživala da je u Skupštinu grada ušla kupujući glasove birača, Vučević je rekao da je taj predmet u tužilaštvu i da za sve dalje korake treba pitati tu instituciju.

„Ako neko bude osuđen zbog toga, to može dovesti do određenih političkih reperkusija, ali ja ne mogu da prejudiciram ishod tih procesa“, kazao je Vučević.

Odbornička grupa SNS, zatim odbornička grupa „Svi za Novi Sad“, koju čini šest odbornika RDS-a i tri odbornika SPO-a, zatim odborničke grupe SPS-a, DSS-a i odbornička grupa sastavljena od pet odbornika koji su izabrani na listi „Dveri“ pa potom isključeni iz stranke i jednog odbornika vlaške stranke NiIjedan od ponuđenih odgovora, koji je takođe isključen iz stranke, zahtevaju smenu gradske vlasti i tvrde da imaju većinu u Skupštini grada.

Na vanrednom zasedanju gradskog parlamenta u sredu, oni, međutim, nisu uspeli da obezbede većinu za smenu gradske vlasti pa je sednica odložena „do daljnjeg“.

Starović: SPO ne može sa Pavličićem, bez obzira na Draškovića  

Potpredsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) Nemanja Starović izjavio je da „sasvim sigurno“ neće biti posledica po novosadski odbor SPO-a zbog raskida koalicije sa Demokratskom strankom (DS) u tom gradu i formiranja koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS), bez obzira na stav lidera SPO Vuka Draškovića.

Starović je novinarima rekao da stav gradskog odbora neće biti promenjen, jer više ne mogu da sarađuju sa aktuelnim gradonačelnikom Igorom Pavličićem iz DS-a.

„Sasvim sigurno posledica neće biti budući da je statut SPO-a veoma jasan i da garantuje široku autonomiju lokalnih organizacija stranke, po kojoj o svim političkim pitanjima na opštinskom i gradskom nivou odlučuju opštinski i gradski odbori. Mi smo u razgovoru sa gospodinom Draškovićem razjasnili naše političke pozicije“, kazao je Starović.

Drašković nije podržao odluku Pokrajinskog odbora za Vojvodinu i novosadskog odbora stranke o raskidu koalicije s DS-om, saopštio je danas SPO.

U saopštenju se navodi da Statut SPO-a garantuje lokalnim odborima punu autonomiju, ali da Drašković, uprkos ubedljivosti argumenata o „zaveri lokalnih čelnika protiv njegove stranke“, ne može da podrži odluku gradskog i pokrajinskog odbora.

“Javnost proziva mene za odluke o čijem donošenju nisam konsultovan, čak ni obavešten”, rekao je Drašković.

SPO je na lokalnim izborima 6. maja nastupao na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ta lista osvojila je 15 odborničkih mesta, od čega su tri pripala SPO-u. Oni su glasali za konstituisanje vlasti DS-a, LSV-a, SPS-a i SPO-a.

SPO je potom u gradskom parlamentu formirao odborničku grupu „Svi za Novi Sad“, sa šest odbornika Romske demokratske stranke.

Ta odbornička grupa nedavno je potpisala sporazum o političkoj saradnji sa novosadskim odborom SNS-a.

Te dve odborničke grupe, zatim odborničke grupe SPS-a, DSS-a i odbornička grupa sastavljena od pet odbornika koji su izabrani na listi „Dveri“ pa potom isključeni iz stranke i jednog odbornika vlaške stranke NiIjedan od ponuđenih odgovora, koji je takođe isključen iz stranke, zahtevaju smenu gradske vlasti i tvrde da imaju većinu u Skupštini grada.

Na vanrednom zasedanju gradskog parlamenta u sredu, oni, međutim, nisu uspeli da obezbede većinu za smenu gradske vlasti pa je sednica odložena „do daljnjeg“.

(Beta/Autonomija/Dnevnik/Novine novosadske)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga