Vučenić: Vlast generiše nasilje, svi ostali su izvođači radova

"Mi smo već potonuli, mi smo ispod vode i borimo se za dah, povremeno izađemo na površinu"

11. nov 2020

Novinarka Danica Vučenić izjavila je u Novom danu, govoreći o verbalnom napadu na novinarku N1 Žaklinu Tatalović, da „ovde postoji nasilje koje je u funkciji i koje nije u funkciji“.

„Politički nepodobno i podobno nasilje. Stalno imamo sukob sa tim da li onaj ko je žrtva spada u naše ili ne spada u naše. Tu imamo ključan problem što nasilje dolazi od vlasti, vlast generiše to nasilje, svi ostali su izvođači radova. To su sve izvođači radova koji moć da napadaju slabije crpe upravo iz svoje službe, bliskosti predsedniku“, rekla je Vučenić.

Kada je reč o Blicovoj listi najmoćnijih žena, ona smatra da pitanje moći i nemoći nije vezano isključivo za žene.

„Mislim da smo mi kao društvo postali društvo nemoćnih i muškaraca i žena i da imamo ogroman problem. Te moćne žene su bile dovoljno nemoćne, pokazale su ekstremnu nemoć da ne reaguju na nasilje nad ženom (novinarkom N1 Žaklinom Tatalović) pre neki dan“, kaže.

Zaprepastilo je da ministarka „koja je na krilima rodne ravnopravnosti ušla u Skupštinu, prekršila dogovor svoje stranke, nije imala da kaže nijednu reč“.

„Iako je, kako sama tvrdi, celu političku karijeru posvetila ženama“, rekla je Vučenić.

Pitanje moći i nemoći se, kako je rekla, ovde crpe iz „pitanja bliskosti sa predsednikom SNS i države“.

„I to zapravo porazno, njihova moć seže taman dotle dokle seže njegova volja„, rekla je ona.

Dodala je da „od ministarke informisanja nije ni očekivala da nešto kaže“.

„I reakcije dve ministarke su pitanje zadovoljavanja griže savesti, taman toliko da nemaju grižu savesti jer nisu reagovale“, rekla je ona.

Postavila je pitanje „kako se Aca Lukas našao kao relevantan sagovornik u nedeljnoj emisiji koja se bavi američkim izborima i drugim događajima“.

„Zašto je on relevantan da tumači, na primer američke izbore, šta on to može novo da donese, kakvu novu vrednost možemo da čujemo od njega„, upitala je Vučenić.

Istakla je da se mi nalazimo u jednoj situaciji „društvenog konflikta“.

„U kome smo svi učaureni u svoje dve strane, nema nikakve komunikacije među nama i ponašamo se neprijateljski, razlog zašto se to dogodilo dolazi od vrha„, rekla je ona.

Govoreći o fotografijama na kojima se vidi pacijentkinja iz Arene kako se presvlači, a koje su se pojavile na društvenim mrežama, kaže da to „apsolutno jeste potonuće“.

Mi smo već potonuli, mi smo ispod vode i borimo se za dah, povremeno izađemo na površinu. Mi smo u tome već dobrih osam godina, sve što se dešava, od slike te žene, od napada na Žaklinu Tatalović, upada u stanove novinarki KRIK, to je sve potvrda tog potonuća. To je ta stara serija u kojoj u novim epizodama samo potvrđujemo ono što smo izgradili u prvoj epizodi, priča je postavljena i sad se samo ta priča potvrđuje“, kaže ona.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga