- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vučenić: Upozorenja Amnestija završiće na političkom đubrištu

Ocene o slobodi medija u Srbiji iz izveštaja Amnesti internešnala su očekivane, kaže za RSE novinarka i dobitnica prošlogodišnjeg priznanja za etiku i hrabrost Danica Vučenić.

Amnesti internešnal navodi da je Vlada u Srbiji pojačala pritisak na medije. Kao primeri takvog stanja precizira se da su javni komentari u kojima je kritikovan odgovor vlasti na poplave u maju uklonjeni su s vladinih sajtova, a kritički pojedinci pozivani su na ‘informativne razgovore’ u policiji.

Naša sagovornica, međutim, podvlači da je pitanje da li će ovakve ocene imati efekta.

„Nažalost, sve to završava na đubrištu političkih sukoba. Nijedna od tih ocena nije, a ne verujem ni da će ova Amnesti internešnala, biti povod za jednu ozbiljnu debatu o stanju u oblasti slobode izražavanja“, rekla je Vučenić.

Ona je ocenila da sve završi u funkciji političkih optužbi. „I to je ono što je tragično. Vi imate, ne znam da li je to nerazumevanje ili odbijanje razumevanja, jednu za mene prilično ponižavajuću izjavu resornog ministra Tasovca, čiji je ključni posao da vama, meni i našim kolegama obezbedi ambijent u kome ćemo funkcionisati slobodno u skladu sa načelima kodeksa novinarske profesije, a u kojem se on izruguje novinarskoj profesiji saopštavajući vesele vesti kako je donet pravni okvir i kako su usvojena tri zakona“, napomenula je ona.

Vučenić je navela i da može da navede najmanje dva primera, počev od Ustava, do promene Zakona o notarima, gde pravne regulative nisu u skladu sa životom.
„Prema tome, mislim da pravne regule u sferi informisanja u ovom trenutku nisu u skladu sa onim što se dešava u našim profesionalnim životima“, zaključila je Danica Vučenić.

Iako se u izveštaju Amnesti internešnala navodi da su „nastavljene istrage o ubistvima novinara i da su podignute optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije protiv četiri osobe“, nijedno nije do kraja rasvetljeno.

„To govori o odnosu državnih institucija, neću namerno da kažem vlasti, jer nije samo ova vlast u tome, dakle, o odnosu države Srbije prema profesiji novinara, države Srbije prema slobodi izražavanja i države Srbije prema slobodi medija“, kaže naša sagovornica.

(RSE)

Podelite ovu stranicu!