Vrućina smara, pijte vodu il’ bežite odavde

Danas će u Novom Sadu biti još toplije. Život bez klima-uređaja postao je nemoguć. Klimatski šraf je definitivno otkačio

25. avg 2011

Da nam je neko pre petnaestak godina pričao da će temperatura od oko 40 stepeni postati letnja svakodnevica, teško da bismo verovali u to. Ili smo ranije toplote lakše podnosili, ili se nešto u klimatskom sistemu pokvarilo, neki šraf je definitivno otkačio… Život bez klima-uređaja je nemoguć, šetnja bez sombrera rizična, a dan bez popijene tri-četiri litre vode – samoubilački.

Najtopliji gradovi u Srbiji juče su bili Beograd i Niš sa maksimalnim dnevnim temperaturama do 38 stepeni, kako je saopštio Hidrometeorološki zavod. Novi Sad je navodno imao za jedan stepen nižu temperaturu. Treba, međutim, imati u vidu činjenicu da Novi Sad sa Fruške gore izgleda kao da se dunsta, odnosno da je zbog vlage subjektivno osećanje topline mnogo snažnije nego što to kažu termometri. Takođe, nedostatak zelenila u pojedinim delovima grada, uz usijani asfalt i beton, uvećavaju temperaturu.

Toplotni udari očekuje Srbiju i danas, kada će u srbijanskoj prestonici maksimalna dnevna temperatura biti oko 37 stepeni. Za jedan stepen toplije biće u vojvođanskoj prestonici, oko 38 stepeni. Vreli talas ove nedelje je zahvatio skoro ceo mediteranski pojas, a prema prognozama danas će temperatura oko i iznad 35. podeljka Celzijusove skale biti zabeležena u Rimu, Budimpešti, Atini i Izmiru. U Tripoliju je, međutim, već dugo veoma toplo.

Prema rečima stručnjaka, poželjno je u organizam unositi laganu hranu kao što su voće, povrće, riba i sladoled. Mediteranska, lagana ishrana je ono što se preporučuje za visoke temperature. S obzirom da je ceo Mediteran obuhvaćem toplotnim udarom, eto radosti za domicilne kuhinje. Naravno, potrebno je unositi dosta tečnosti, po mogućstvu vode.

Kako bi se vrućine lakše podnele, zahvalno je nositi odeću od prirodnih materijala, svetlih nijansi, a šetnja se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Ako želite da znoj što manje bude vidljiv, nosite i lanene tkanine.

Stručnjaci tvrde da se alkohol mora izbeći i da se fizička aktivnost svede na minimum, a preporučuju se lagane šetnje na mestima sa jačim strujanjima vazduha, kao što su šetališta pored reka. Dakle, nemojte svraćati nigde na pivo, već ponesite vode sa sobom. Vozači treba da da budu oprezni, jer velike vrućine mogu da poremete moć rasuđivanja i zato je neophodno povećati opreznost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga