„Vrtoglavica“ najbolji film svih vremena

Magazin Sight & Sound anketirao je 846 filmskih kritičara i filmologa iz cijeloga svijeta. Prije deset godina, 'Vrtoglavica' je zaostala za 'Građaninom Kaneom' za pet glasova, no ove godine ga je porazila sa 34 glasa više

03. avg 2012

Časopis Sight & Sound objavio je svoju listu najboljih filmova svih vremena koju tradicionalno objavljuje svakih deset godina.

U anketi sudjeluju filmski kritičari koji su posljednjih pedeset godina na čelnu poziciju smještali legendarnog ‘Građanina Kanea’. No u novoobjavljenoj listi pretekla ga je Hitchcockova ‘Vrtoglavica’ koja će sljedećih deset godina nositi titulu najboljeg filma svih vremena.

Magazin Sight & Sound, koji objavljuje Britanski filmski institut, anketirao je 846 filmskih kritičara i filmologa iz cijeloga svijeta. Prije deset godina, ‘Vrtoglavica’ je zaostala za ‘Građaninom Kaneom’ za pet glasova, no ove godine ga je porazila sa 34 glasa više.

‘Građanin Kane’ Orsona Wellesa, snimljen 1941. godine, dugo je godina smatran najboljim i najinovativnijim filmom svih vremena. U njemu priča prati život i karijeru Charlesa Fostera Kanea, kojega glumi sam Welles, čovjeka čija je karijera u izdavačkom svijetu počela kao idealistička društvena djelatnost, ali se postupno pretvorila u nemilosrdnu potjeru za moći pod svaku cijenu.

U 17 godina mlađoj Hitchcockovoj triler drami ‘Vrtoglavica’ James Stewart glumi detektiva Johna ‘Scottieja’ Fergusona kojeg progone sjećanja na tragediju koja se zbila tijekom noćne potjere za jednim zločincem. Uz Stewarta, u filmu glumi i fatalna Kim Novak.

U ovogodišnjem izboru dogodio se još jedan veliki filmski obrat. Iz topa 10 ispala je Eizenštajnova ‘Podmornica Potemkin’, modernističko remek-djelo.

Top 10 najboljih filmova svih vremena (2012. godine):

‘Vrtoglavica’ (Hitchcock, 1958)
‘Građanin Kane’ (Welles, 1941)
‘Priča o Tokiju’ (Yasujiro Ozu, 1953)
‘Pravila igre’ (Jean Renoir, 1939)
‘Sunrise: a Song for Two Humans’ (F.W. Murnau, 1927)
‘2001: Odiseja u svemiru’ (Stanley Kubrick, 1968)
‘Nestale’ (John Ford, 1956)
‘Man with a Movie Camera’ (Vertov, 1929)
‘The Passion of Joan of Arc’ (Dreyer, 1927)
‘Osam i pol’ (Federico Fellini, 1963)

 (Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga