Vrščani traže lokalnog ombudsmana

Ukoliko uskoro ne stignu odgovori nadležnih, biće organizovana nova akcija

22. juna 2014

Građani Vršca uputili su dopise ministarstvima pravde, policije, lokalne samouprave, republičkom Zaštitniku građana i Pokrajinskom ombudsmanu. Ukoliko ne dobiju odgovor, najavljuju novu akciju kojom će tražiti da se spreče nasilje, kriminal i korupcija u Vršcu.

Odgovor su, međutim, dobili od pojedinih pripadnika MUP-a, koji su im otvoreno poručili da nije „primereno“ da se javno bave ovakvim temama.

Oko dvesto Vrščana okupilo se početkom juna na protestu koji je organizovan nakon oružanog obračuna, koji se desio u centru Vršca, a nakon kojeg je stradala slučajna prolaznica.

Koordinatorka protesta i članica lokalnog ekološkog društva Avalon Jelena Gorički izjavila je da se u međuvremenu ništa nije promenilo.

„Naše zamerke su upućene na račun nebezbednosti, ali i netransparentnog rada institucija, odnosno policije, suda i tužilaštva u Vršcu“, rekla je Gorički.

Ona je upozorila i da Vrščani nisu dovoljno informisani o broju, strukturi i epilozima krivičnih dela i da je nesreća koja se nedavno dogodila pokazala da su njeni vinovnici već imali krivične prijave.

Ova aktivistkinja je poručila i da Vrščani neće odustati od zahteva da se u ovoj opštini imenuje lokalni ombudsman.

Gorički je podsetila da je nedavni protest podržalo sedam organizacija iz Vršca, ali i preko hiljadu i po ljudi, koji svakodnevno na profilu na Fejsbuku pišu o svojim negativnim iskustvima sa policijom.

„Neki pripadnici MUP-a su čak otvoreno pisali kako je neprimereno da građani komentarišu rad policije i drugih organa i da se bave time“, rekla je Gorički.

Ona je najavila da će, ukoliko uskoro ne stignu odgovori nadležnih, biti organizovana nova akcija.

Živković: Bez potrebe za ombudsmanom u Vršcu

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković ocenio je da u Vršcu nije imenovan lokalni ombudsman jer se iz dosadašnjeg rada, kako je rekao, nije ukazala potreba za imenovanjem takvog lica, niti je bilo inicijativa za to.

On je poručio i da će, ukoliko se proceni da postoje razlozi za imenovanje građanskog branioca, on sam inicirati njegovo postavljenje.

Međutim, po njegovom mišljenju, kako je izjavio, u opštini Vršac u ovom trenutku ne postoji potreba za imenovanjem građanskog branioca.

On je ocenio i da se Vršac zbog jednog događaja ne može „etiketirati“ kao kriminogena sredina.

Živković je priznao i da nije kontaktirao nezadovoljne građane i predstavnike organizacija civilnog društva i obrazložio to time da su vrata njegovog kabineta otvorena za svakog građanina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga