Vršac: Lokalni pokret glavni nosilac vlasti

Ulaganje u industrijsko-tehnološki park i evropski projekti

18. jan 2014

Nakon lokalnih izbora 2012. godine, većinu u Vršcu oformili su Pokret Vršačka regija sa svojih 15 odborničkih mandata, Demokratska stranka sa svojih osam i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svoja tri odbornika. Opoziciju su tada činili Srpska napredna stranka sa sedam odbornika, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije sa devet i grupa građana Za bolji Vršac sa tri odbornika.

Kao najuticajniji faktor, Pokret Vršačka regija je dobila funkcije predsednika opštine, predsednika Skupštine, odnosno njegovog zamenika, koje i danas obavljaju Čedomir ŽivkovićJovica Zarkula, odnosno Branislav Dangubić. Demokratskoj stranci je pripalo mesto zamenika predsednika opštine i na to mesto je izabran demokrata Zoran Tomić, koji je i danas na njemu. DS-u je takođe pripalo i četiri resora u Opštinskom veću, koliko je dobio i Pokret. Jedan član veća je i iz redova LSV-a. Ubrzo nakon toga u vlast je ušao i SNS sa svojih šest odbornika. Jedan odbornik ove stranke, Dejan Maksimović, nije želeo da podrži ovakvu promenu i danas nastupa iz opozicije, kao samostalni odbornik.

Nova koalicija je osmišljena tako da njen stožer čini lokalni Pokret Vršačka regija, čiji su predstavnici potpisali sporazum sa svim strankama koalicije, pravdajući to većim mogućnostima za dobijanje sredstava iz republičkih fondova i realizaciju lokalnih projekata. Prevažilaženje ideoloških razlika pravdano je interesom lokalnog stanovništva. Na ovaj način ni jedna druga stranka većine nije bila u obavezi da potpisuje sporazum sa „naprednjacima“, što na kraju nisu ni učinile. Iako su ligaši već na sledećoj sednici glasali protiv odluka ovakve većine, u kojoj su i sami učestvovali i iako su najavili da će istupiti iz vlasti ukoliko u nju uđe i SNS, to se nije desilo i LSV i danas učestvuje u vlasti u Vršcu. Ni jedna stranka nije izgubila svoje resore, ali je zato Srpska napredna stranka dobila mesto zamenika predsednika opštine i tu funkciju danas obavlja Ljubiša Milosavljević. Opštinsko veće prošireno je za dva resora, koja su takođe pripala toj stranci. Ime i kratka biografija Ljubiše Milosavljevića se čak mogu pronaći i na zvaničnom sajtu Pokreta, kao nekadašnjeg člana Opštinskog veća zaduženog za turizam. Na izborima u maju 2012. bio je na listi SNS i postao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije. Milosavljević je danas vršilac dužnosti predsednika opštinskog odbora SNS-a i poslanik te stranke u Skupštini Vojvodine.

Evropski projekti

Vrsac centar

Lepo uređen grad

Predsednik opštine Čedomir Živković dobio je na poslednjoj sednici podršku odbornika za listu prioritetnih projekata, kao i tačnu procenu koliko će se para iz opštinske kase i iz fondova pokrajine i republike u njih uložiti. On je istakao da je u saradnji sa županijama koje se graniče sa Srbijom iz susedne Rumunije u ostvarivanju IPA projekata u ovu južnobanatsku opštinu uloženo više od deset miliona evra. Živković je najavio početak izgradnje biznis inkubatora, centra u kojem treba da počne posao na desetine malih i srednjih preduzeća i koji je realizacija projekta podrške malim i srednjim preduzećima kroz razvoj E-poslovne infrastrukture u županiji Timiš i susednom srpskom okrugu. Ovaj projekat, kako je objašnjeno, sprovode opština Vršac i Agencija za socioekonomski razvoj županije Timiš ADETIM iz Temišvara u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Vredan je 1,8 miliona evra i trebalo bi da se završi u prvih sedam meseci ove godine. Opština Vršac se obavezala na deo od oko 276 hiljada evra.

Živković je rekao da je na tenderu raspisanom po pravilima Evropske unije najbolja bila vršačka kompanija Bakić kolor, a ugovor je uoči nove godine potpisao on lično. Najavljeno je da će se u narednih sedam meseci rekonstruisati oko hiljadu kvadrata, gde će se izgraditi osam proizvodnih modula od 60 do 150 kvadrata sa svim komunalnim instalacijama. Cilj je da se uz podršku već afirmisanih firmi preduzetnicima pomogne da započnu svoj biznis i da se naprave uspešne firme koje će posle završetka ovog programa biti finansijski održive. Kao još jedan od benefita istaknuta su nova radna mesta i stvaranje uslova za razvoj malih prduzeća kao osnove privrednog razvoja ove opštine.

Čedomir Živković je inače i dobitnik priznanja kojim se Vršac promoviše kao šampion lokalnog razvoja u kategoriji promocija investicionih rešenja u svom industrijsko-tehnološkom parku, koji je dobio podršku viših instanci i Evropske unije. Za njegovo opremanje je izdvojeno 2,7 miliona evra, a izgradnja je počela pre tri godine. Izgrađeni su vodovod, kanalizacija, elektro i instalacije za telekomunikacije, putna infrastruktura. Placeve su kupile strane kompanije za otvaranje pogona u oblasti farmaceutike, a prva je izgradnju pogona počela italijanska firma za proizvodnju ambalaže za lekove Lamp San Prospero iz Modene, potom nemačka Freseniuc Medikal Kare prepoznata u proizvodnji rastvora za dijalizu, Officina Gome za mašine u farmaceutici, slovenački Sensi Lob, četiri srpske firme i jedna iz Hrvatske. Biznis park gradi se upravo u okviru tehnološkog parka. U programu je i izgradnja Severnog tehnološkog parka, gde je planirano da svoje pogone grade firme na većim površinama.

Turitam kao šansa 

Kako je opština Vršac u poslednje vreme dobila na značaju i uz pomoć svojih turističkih sadržaja, pokrenuta je zajednička inicijativa banatskog turističkog klastera iz Vršca, opštine i Turističke organizacije za izradu Programa za razvoj turizma opštine Vršac, za period od 2014. do 2020. godine, a apelovalo se i na učešće građana u izradi ovog dokumenta. Precizirano je da Program za razvoj turizma opštine Vršac treba da definiše strateške pravce razvoja vršačke turističke industrije, ciljeve i projekte koje treba realizovati u narednih šest godina, kako bi opština Vršac postala prepoznatljiva turistička destinacija sa kvalitetnom i konkurentnom turističkom ponudom u srpskom i rumunskom Banatu, Vojvodini, Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Program za razvoj turizma opštine Vršac treba da omogući ubrzani razvoj lokalnih mikro i malih preduzeća, preduzetničkih radnji, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruga i udruženja koja se bave turizmom ili ih svojim proizvodima i uslugama snabdevaju, kako bi se u opštini Vršac povećao broj novozaposlenih, objavljeno je na opštinskom sajtu. Jedan od značajnih turističkih potencijala Vršca su „Dani berbe grožđa”, a u Turističkoj organizaciji ističu da su zadovoljni kako je sve ove godine proteklo, te da je ovu manifestaciju posetilo oko sto hiljada ljudi.

Opozicija: Loša i rasipnička vlast 

Dejan Maksimović, samostalni odbornik u SO Vršac, rekao je da, kada je krajem 2012. godine usvojen budžet za 2013. godinu, lokalna vlast ga je predstavila kao razvojni, a već u junu, kod prvog rebalansa, videlo se da su prihodi manji od planiranih, a da je tekuća potrošnja, koju čine plate zaposlenih, usluge, dotacije, socijalna zaštita, kamate i kazne, veća od plana. On je ocenio da je drugim rebalansom, vlast priznala surovu i bolnu istinu, da postoji ogromna razlika između onog što je na početku godine obećala da će raditi i stvarno urađenog. – Imamo lošu i rasipničku vlast, koja se bavi namirivanjem ličnih interesa svojih učesnika i zloupotrebom javnog novca u cilju sopstvenog opstanka na poziciji. Na plate sve većeg broja zaposlenih u opštini i njenim ustanovama i na razne usluge troši se više nego što se ima, a na kraju se zakida na investicijama, na onome što je poboljšanje kvaliteta života građana. Kada se novac za investicije potroši na plate i usluge, onda se uzimaju u suštini bespotrebni krediti da bi se ipak nešto izgradilo. Vlast tako manipuliše budžetom i kupuje podršku svojih odbornika i svih drugih čiji se interes ostvaruje kroz ovaj zatvoreni mehanizam – ocenjuje Maksimović i dodaje da sledeća faza može biti samo uzimanje kredita i zloupotreba samodoprinosa da bi se zadovoljila tekuća potrošnja.

Još jedna od inicijativa koju je rukovodstvo opštine Vršac uputilo Ministarstvu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu jeste ideja da Vršac dobije status grada. Razgovori o tome su započeti sa resornim ministrom, koji je najavio da će ovo pitanje biti otvoreno u Skupštini Srbije. Opštinu Vršac su tokom prethodne godine posećivali i prvi potpredsednik Vlade Srbije, predsednik Narodne Skupštine, ministri, kao i pokrajinski funkcioneri i uglavnom se radilo o događajima koji su obeležili početak rada novih fabrika ili ulaganja u ovu opštinu. Tako je prilikom jedne od poseta najavljen i autoput od Beograda preko Pančeva i Vršca do Temišvara, kao deo ambicioznih planova izgradnje novih saobraćajnica u Srbiji.

Vršac je uz pomoć specifičnosti koalicije koja je na vlasti, uspeo da privuče kako republička, tako i pokrajinska sredstva. Tako je konkurisano i za sredstva Vlade Vojvodine namenjene lokalnim samoupravama, opštinama i gradovima za uređenje turističkih celina, nakon čega je i potpisan ugovor o dodeli sredstava za izradu projekata za uređenje bloka Stari Vršac i Vinsko sokače u iznosu od 2,5 miliona dinara, kao i 230 hiljada dinara za Banatski turistički klaster za brži razvoj turizma u ovoj opštini. Pokrajina je odobrila gradu i sredstva u iznosu od 1,8 miliona dinara za sufinasiranje saobraćajne svetlosne signalizacije u blizini škola i dečijih ustanova.

Budžet za teška vremena i parking kao nesuglasica 

Vrsac centar 2

Centar grada

Skupština opštine Vršac usvojila je i budžet za 2014. godinu i on iznosi oko 2,43 milijarde dinara. Govoreći o usvajanju budžeta opštine Vršac za 2014. godinu, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Vršac i potpredsednik OO DS Vršac, Lazar Guteša naglasio je da je vladajuća koalicija vodila računa da on bude realan i u skladu sa kriznim vremenima. – Budžet opštine Vršac za 2014. godinu je stabilan, ostvarljiv i dobro raspoređen prema svim korisnicima, koliko god je to moguće u ovim teškim vremenima – istakao je Guteša. On je ocenio i da vladajuća koalicija deluje stabilno, kao i da je rad SO Vršac na visokom nivou. Govoreći o prekomponovanju lokalne vlasti i sve češćim najavama da bi SPS mogao da uđe u vlast Guteša je rekao da je to u domenu čaršijskih priča. – To su kuloarske priče. Niko od političkih činilaca u opštini Vršac nije ništa na tu temu zvanično predlagao niti se o tome razgovaralo – rekao je Guteša.

Događaj koji je „podgrejao“ tvrdnju o nesuglasicama u lokalnoj samoupravi jeste i nedavno traženo povećanje cene parkiranja u Vršcu, kada se na predlog nadležnog javnog preduzeća oglasio i opštinski odbor DS-a, koji je saopštio da njihovi predstavnici u vlasti to neće podržati. Komunalno preduzeće Drugi oktobar iz Vršca podnelo je zahtev lokalnoj samoupravi za davanje saglasnosti na povećanje cene komunalnih usluga korišćenja posebnih parkirališta u Vršcu od 1. januara i to za 15 odsto, obrazlažući to kao posledicom toga što u proteklih pet godina cene nisu usklađivane sa rastom cena u ovoj komunalnoj delatnosti, te da je još uvek na snazi cenovnik od janura 2009, odnosno decembra prošle godine, kada je korigovan samo za povećanje PDV-a od dva odsto. Međutim, lokalne demokrate su ocenile da je povećanje cena u ovom trenutku besmisleno imajući u vidu povećanje cena komunalnih usluga a naročito gasa za predstojeću grejnu sezonu.

– U trenutku kada Vlada Srbije priprema otpuštanje nekoliko desetina hiljada radnika u 2014. godini, smatramo da je povećanje cene parkinga u Vršcu potpuno neopravdano. Umesto povećanja cena parkinga, pozivamo menadžment DP Drugi oktobar da napravi uštede u svom poslovanju kroz racionalizaciju troškova i domaćinsko poslovanje u ovim teškim vremenima – navele su vršačke demokrate. Oni su ocenili da su prethodnu godinu obeležile investicije, uprkos teškim vremenima, a ističu urađene bitne infrastrukturne projekte, podignut nivo kulturnih manifestacija, obnavljanje i izgradnju novih verskih objekata, asfaltiranje seoskih puteva. Vršac vide kao demokratsku, ekonomski razvijenu i socijalno odgovornu opštinu.

Afera Vršački vinogradi 

Vrsacki breg

Vršački breg

Vršac je prošle godine potresla i još uvek aktuelna privatizacija Vršačkih vinograda, povodom kojih su detalje u javnost najviše iznosili predstavnici Srpske napredne stranke. Vlada Srbije je zatražila od Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju da primene mere za otklanjanje nezakonitosti u privatizaciji Vršačkih vinograda, a lokalni predstavnici SNS-a su ocenili da se to preduzeće urušava 13 godina unazad. Rasplet ove afere se tek očekuje.

Miodrag Tričković, šef odborničke grupe SNS u SO Vršac, ističe da SNS do sada nije imala učešća u izradi opštinskog budžeta, ali da je učešćem „naprednjaka“ u kreiranju budžeta opštine Vršac za narednu godinu došlo do smanjenja tekućih rashoda za 7 odsto, uz istovremeno povećanje investicionih ulaganja. On je rekao da se pri izradi budžeta vodilo računa o prioritetima, kao što je parterno uređenje Gradske bolnice, uređenje sanitarne deponije, uređenje novog gradskog groblja. Na pitanje da li će biti prekomponovanja vlasti u opštini Vršac, naprednjaci ističu da koalicija funkcioniše veoma dobro, ali da do prekomponovanja uvek može doći jer SNS neće praviti kompromise kada je u pitanju sukob sa zakonom. – Sve institucije trebaju biti pod lupom – ocenjuju oni.

Svi su se složili da se u narednoj godini očekuje završetak velikih projekata poput izgradnje gradske pijace, Biznis inkubatora, zamene javne rasvete po standardima uštede, kao i postavljanje druge faze izgradnje Tehnološkog parka usled zainteresovanosti investitora. Planiraju se ulaganja u gradski park i jezero, a apliciraće se novim projektima i ka EU fondovima. Najavljeno je i postavljanje atletske staze na Gradskom stadionu.

Maja Živanović 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga