VRŠAC: Ideologija na testu

Da li će doći do „upodobljavanja“ Vršca i ko će pasti na ideološkom testu?

15. okt 2012

Nakon lokalnih izbora, 6. maja, u Vršcu su većinu oformili Pokret „Vršačka regija“, koja je osvojila 15 odborničkih mandata u lokalnom parlamentu, Demokratska stranka sa osam, i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svoja tri odbornika. Na ovaj način, nastavljena je tradicija vlasti tih stranaka, a ovakva postavka na političkoj sceni Vršca značila je opoziciju za koaliciju okupljenu oko SPS-a, SNS i Grupu građana „Za bolji Vršac“.

Pokret „Vršačka regija“ nastao je 2004. godine, kao udruženje lokalnog karaktera, u koje su se uključili mahom vršački privrednici. Vremenom, Pokret postaje značajan politički činilac na lokalnom nivou. Svoju politiku ovo udruženje od 2008. gradi uz DS i parolu „Vršačka regija – evropska regija“. Saradnja ove dve opcije obnovljena je u martu ove godine, kada su Čedomir Živković, predsednik udruženja, i Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a, potpisali koalicioni sporazum. Nakon završenih izbora, predstavnici Pokreta, Čedomir Živković, Jovica Zarkula i Branislav Dangubić, dobili su funkcije predsednika opštine, predsednika Skupštine, odnosno njegovog zamenika.

U međustranačkoj podeli, Demokratska stranka je dobila mesto zamenika predsednika opštine, za koje je delegirala Zorana Tomića, kao i četiri člana Opštinskog veća, koliko je dobio i Pokret, dok je LSV dobio jednog većnika. I iako se činilo da je Vršac ‘spakovan’ i da su na red došli problemi Vrščana i ostvarivanje predizbornih obećanja, u septembru je osnivač Pokreta i odbornik u Skupštini Vršca, Rajko Miljkov, nezadovoljan načinom vođenja politike u ovoj opštini, dao stranačku ostavku i saopštio da će ubuduće nastupati kao samostalni odbornik.

Tih dana je sa svoje stranačke funkcije, zbog ‘nepoštovanja odluka viših organa stranke’, smenjen i prvi čovek SNS-a u Vršcu, koji je takođe odlučio da će nastupati samostalno u lokalnom parlamentu. Uzdrman komfor vladajuće većine je u oktobru dobio pojačanje, i to upravo na insistiranje Demokratske stranke. U koaliciju je ušla i Srpska napredna stranka. Sporazum su potpisali predstavnici Pokreta i naprednjaka.

Koalicija je pravdana većim mogućnostima za dobijanje sredstava iz republičkih fondova za realizaciju započetih projekata. Zaključeno je i da, uprkos velikim ideološkim razlikama, stranke moraju da rade u interesu građana. Većinu tako sada čini 31 od 45 odbornika.

Nov partner u vlasti nije uticao na novu preraspodelu funkcija, pa tako niko iz prethodne većine nije izgubio svoju fotelju, već je Opštinsko veće prošireno za dva resora, koja su pripala naprednjacima, a spekulisalo se i o imenovanju novog pomoćnika predsednika opštine. I iako se očekivalo da će poslednja sednica SO Vršac proteći u mirnoj atmosferi, s obzirom na novu situaciju, to se nije desilo. Odbornici LSV-a su jednoglasno glasali protiv odluka većine, u kojoj i sami učestvuju.

Uprkos činjenici da je nova vlast održiva i bez njih kao koalicionih partnera, ligaši su izgleda odlučili da ostanu dosledni saopštenju koje su poslali nekoliko meseci ranije, a u kojem stoji da ta stranka neće učestvovati u vlasti po svaku cenu, odnosno da će, ukoliko u izvršnu vlast uđe SNS, Liga u Vršcu preći u opoziciju. Ostaje da se vidi koliko će najnoviji sastanak Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, na kojem je dogovoreno bezuslovno poštovanje republičke koalicije na svim lokalima na kojima je to izvodljivo, uticati na nova prekrajanja većine u Vršcu. Čini se da će najveći test svoje ideologije imati upravo Demokratska stranka i njen dugogodišnji partner, Pokret „Vršačka regija“.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga