Vrkić: Haški sud osnovan da ne bi bila napadnuta Srbija

Nevenka Tromp-Vrkić, bivša istražiteljka Haškog tribunala na slučaju Slobodana Miloševića, izjavila je za…

03. jan 2018

Nevenka Tromp-Vrkić, bivša istražiteljka Haškog tribunala na slučaju Slobodana Miloševića, izjavila je za HRT da je Haški sud osnovan kako se ne bi vojno intervenisalo protiv Srbije.

Tromp-Vrkić je rekla da je Haški sud osnovan u maju 1993. godine, dve nedelje pošto je propao Vens-Ovenov mirovni plan.

Ako pogledate međunarodne odnose i kada i kako je taj sud osnovan, vidi se da je javno mnjenje u celom svetu vršilo pritisak na svoje nacionalne vlade da vojno intervenišu protiv Srbije, rekla je ona.

Jedan od razloga za osnivanja Suda bio je da se smanji taj pritisak i da se ne interveniše vojno protiv Srbije, nego da se osnuje novi mehanizam kojim se može kupiti vreme i preko kojeg se može taj pritisak smanjiti, objasnila je Tromp-Vrkić.

Prema njenim rečima, odluka da se izbegne vojna intervencija protiv Srbije doneta je zato što su se srpski geostrateški planovi posle raspada Jugoslavije velikom delom poklapali sa planom međunarodnom zajednicom.

Tom delu međunarodne zajednice su pripadale Amerika, Velika Britanija i Francuska, a posle 1994. godine je uključena i Rusija, tvrdi Tromp-Vrkić i navoi da se međunarodna zajednica i pre početka rata u BIH zalagala za etničku separaciju tri konstitutivna naroda.

Kao dokaz za tu svoju tvrdnju navodi plan iz februara 1992. godine koji je etnički podelio BIH i smanjio bošnjački element, jer se nije želela unitarna muslimanska država u srcu Evrope.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga