- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vrhovni kasacioni sud: Veran Matić, B92 i Radišić oslobođeni odgovornosti po tužbi Milanovića

Vrhovni kasacioni sud je preinačio odluku Apelacionog suda i doneo oslobađajući presudu u procesu koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv bivše televizije B92, glavnog urednika te kuće Verana Marića i novinara Nikole Radišića, navodi se u toj presudi u koju je danas Beta imla uvid.

Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda zbog priloga u kome je navedeno da je „žrtvovao 16 radnika RTS“ u bombardovanju zgrade državne televizije 1999. godine.

Presudom Višeg suda tuženi su oslobođeni odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga.

Apelacioni sud je smatrao da zato Milanović ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike.

Vrhovni kasacioni sud je nakon žalbe advokata B92, Matića i Radišića, doneo odluku da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Milanović „oglašen krivim za za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem“.

Taj sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović „žrtvovao“ 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.

Presuda podrazumeva i da će Milanović morati da vrati novac za naknadu štete i troškove sudskog postupka, koji je dobio po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!