Vrhovni kasacioni sud: Veran Matić, B92 i Radišić oslobođeni odgovornosti po tužbi Milanovića

"Sud novinara, da je Milanović žrtvovao 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke"

18. jan 2018

Vrhovni kasacioni sud je preinačio odluku Apelacionog suda i doneo oslobađajući presudu u procesu koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv bivše televizije B92, glavnog urednika te kuće Verana Marića i novinara Nikole Radišića, navodi se u toj presudi u koju je danas Beta imla uvid.

Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda zbog priloga u kome je navedeno da je „žrtvovao 16 radnika RTS“ u bombardovanju zgrade državne televizije 1999. godine.

Presudom Višeg suda tuženi su oslobođeni odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga.

Apelacioni sud je smatrao da zato Milanović ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike.

Vrhovni kasacioni sud je nakon žalbe advokata B92, Matića i Radišića, doneo odluku da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Milanović „oglašen krivim za za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem“.

Taj sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović „žrtvovao“ 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.

Presuda podrazumeva i da će Milanović morati da vrati novac za naknadu štete i troškove sudskog postupka, koji je dobio po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga