„Vrednosti Miše Vacića ne smeju biti politika Srbije, Vlada da napravi otklon od ekstremista“

"Imenovanje Vacića, koji je u javnosti poznat po svojim ekstremno nacionalističkim i desničarskim vrednostima i stavovima, predstavlja samo jedan od elemenata pomeranja državne politike radikalno udesno"

23. dec 2016

Inicijativa mladih za ljudska prava izrazila je zabrinutost zbog postavljanja Miše Vacića za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pozvala Vladu Srbije da napravi „otklon od ekstremnog nacionalizma“ koji, kako navode, preovladava u odnosima sa Kosovom.

Portparol desničarskog pokreta 1389 Miša Vacić objavio je na društvenim mrežama da je počeo da radi kao savetnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, prenosi televizija N1.

Inicijativa je pozvala Vladu Srbije i da se posveti dijalogu Beograda i Prištine, ali i da se suoči s posledicama „ekstremnog nacionalizma“ na Balkanu, navodeći da to ne treba da bude posledica pritiska međunarodne zajednice, već izraz potrebe srpskog društva za najboljim regionalnim odnosima.

„Inicijativa strahuje da imenovanje Vacića, koji je u javnosti poznat po svojim ekstremno nacionalističkim i desničarskim vrednostima i stavovima, nažalost predstavlja samo jedan od elemenata pomeranja državne politike radikalno udesno“, navela je Inicijativa u saopštenju.

Ta organizacija ukazuje da je primanjem Vacića u radni odnos prekršen Zakon o radnim odnosima u državnim organima, koji nalaže da u radni odnos ne može biti primljeno lice osuđeno za „kažnjivo delo koje ga čini nepodobnim za obavljanje poslova u državnom organu“.

„Inicijativa podseća da je Vacić pravosnažno osuđen zbog diskriminacije LGBT osoba na uslovnu kaznu zatvora, za koju još uvek nije istekao rok provere“, dodaje se u saopštenju.

Vacić je za Insajder.net potvrdio da su ga pre dva meseca pozvali da radi u Kancelariji za KiM, ali nije želeo da kaže čiji je to bio predlog.

Vacić je rekao i da ga je za poziciju savetnika kvalifikovalo „iskustvo od 15 godina u borbi za očuvanje srpske teritorije na Kosovu“.

Miša Vacić je osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

TV N1 navodi da je Vacić 2013. osuđen, između ostalog, zbog toga što je dok je bio član desničarskog pokreta pozivao na nasilje ako do Parade ponosa dođe.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga