Vrednost poljoprivredne proizvodnje u 2016. pet milijardi dolara

Smanjena satočarska proizvodnja je rezultat destabilizacije na domaćem tržištu svinjskog mesa, uzrokovane prekomernim uvozom živih tovljenika

10. dec 2016

Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u 2016. godini je oko pet milijardi američkih dolara, što je oko osam odsto više nego prošle godine, pokazuju prve procene agrarnih stručnjaka.

U 2016. godini ukupna vrednost realizovane biljne proizvodnje u Srbiji bila je 3,38 milijardi, što predstavalja rast od 13,46 odsto u odnosu na 2015. godinu, sa učešćem od 67,57 odsto u ostvarenoj bruto vrednosti poljoprivredne proizvodnju, navodi portal Agrosmart pozivajući se na izjave poljoprivrednih analitičara.

Dodaje se da je vrednost realizovane stočarske proizvodnje u Srbiji procenjena na nižem nivou u odnosu na prošlogodišnju, i da je iznosila 1,62 milijarde dolara i ima učešće od 32,43 odsto u ostvarenoj ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje.

Ukoliko se ovogodišnji prinosi porede sa višegodišnjim prosekom, biljna proizvodnja u 2016. godini bila je na nivou proseka, navodi se u analizi uz napomenu da je prošlogodišnja proizvodnja osnovnih biljnih kultura bila ispod proseka i značajnije je snizila osnovicu u vrednovanju ovogodišnje proizvodnje.

“To se pre svega odnosi na kukuruz, čiji je udeo u prošlogodišnjoj bruto vrednosti poljoprivrede iznosio 20 odsto, zatim soje 3,5 odsto, suncokreta 2,5 odsto i šećerne repe 1,6 odsto. Smanjena satočarska proizvodnja je rezultat destabilizacije na domaćem tržištu svinjskog mesa, uzrokovane prekomernim uvozom živih tovljenika, što je destimulisalo domaću proizvodnju”, navodi se u analizi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga