Vrebalov: Izbori ne mogu biti 20.decembra

Raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora regulisano zakonskim propisima

01. jul 2015

Potpredsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Milivoj Vrebalov ocenio je danas da pokrajinski i lokalni izbori ne mogu biti održani 20. decembra, kako je to najavila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, jer nisu ispunjeni uslovi za to i bili bi prekršeni zakoni.

Predsednice Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će pokrajinski i lokalni izbori biti održani 20. decembra.

Vrebalov je za agenciju Beta kazao da je raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora regulisano zakonskim propisima, te da je prema Zakonu o lokalnim samoupravama i Zakonu o lokalnim izborima propisano da mandat odbornika traje četiri godine.

On je podsetio da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata, a da od dana raspisivanja do dana održavanja ne može proteći manje od 45, a više od 60 dana.

„Kada je reč o raspisivanju pokrajinskih izbora, oni su takođe detaljno propisani Statutom Vojvodine“, rekao je Vrebalov i dodao da nijedan od uslova za raspisivanje prevremenih izbora predviđen Statutom nije ispunjen, tako da za izbore nema nikakvih pravnih osnova, a da oni mogu biti raspisani pre roka samo u slučaju da 61 poslanik odluči o tome.

„Želim da naglasim da nijedan važeći propis ne prepoznaje termin od šest meseci koji je Gojkovićeva navela, te da ranijim raspisivanjem izbora svaki odbornik na teritoriji Srbije ima puno pravo da sudskom tužbom traži zaštitu mandata koji su mu građani poverili. Nadam se da je Gojković toga svesna“, poručio je Vrebalov.

On je upitao predstavnike Srpske napredne stranke (SNS) ; da li je moguće da su spremni da prekrše sve propise samo da bi „nasilno srušili legalno izabranu demokratsku vlast u Vojvodini ili im rejting stranke opada, pa su svesni da je poslednji momenat da se raspišu izbori“.

„Začuđen sam da Gojkovićeva, koja je pravnik i veoma cenjen advokat, ne govori pravnim jezikom i ne poštuje zakonske regulative. Da li se lokalni i pokrajinski izbori raspisuju voljom SNS-a ili u skladu sa zakonom i propisima“, upitao je Vrebalov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga