Vrebalov: Vreme je za republičke a ne za pokrajinske izbore

"Lako je Vladi da pomera nule, jer je to brojka sa kojom najlakše računa“

05. mar 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da afera sa opasnim aflatoksinom u mleku pokazuje da je Vlada Srbije izgubila kredibilitet i da treba da se raspišu vanredni republički izbori.

Vrebalov je agenciji Beta rekao da zahtevi koji stižu iz Srpske napredne stranke (SNS) da se raspišu vanredni pokrajinski izbori nemaju nikakvog uporišta u realnosti, već imaju za cilj da se skrene pažnja javnosti sa „Afere mleko”.

“SNS mora da se suoči sa odgovornošću sopstvenih kadrova u ‘Aferi mleko’, a ne da kao ‘argumente’ koristi činjenice da su dva kandidata SNS i jedan kandidat SPS pobedili na dopunskim izborima za tri poslanika Skupštine Vojvodine, namerno prećutkujuči opštepoznatu činjenicu da je reč o izbornim jedinicama čiji su glasači tradicionalno naklonjeni upravo SNS-u i SPS-u”, rekao je Vrebalov.

Prema njegovim rečima, za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora “nema ni jednog jedinog razloga”, jer je većina u Skupštini Vojvodine “više nego stabilna i dosledna u odbrani prava građana Vojvodine na zdravlje i na normalan život”.

Vrebalov je rekao da najnoviji rezultati analize prisustva opasnog aflatoksina u mleku u Srbiji, koje je od referentne laboratorije u Nemačkoj naručila Vlada Vojvodine, upućuju na pitanje: “da li je Vladi Srbije stalo do građana, ili isključivo i pod svaku cenu do fotelja?”

“Nakon zabrinjavajuće odluke Vlade Srbije da problem sa aflatoksinom ‘reši’ tako što će pomeriti granicu dozvoljenog prisustva plesni u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, ispostavilo se da Ministarstvo poljoprivrede nije bilo u stanju da odgovori ni na taj prag: nove analize iz Minhena pokazale se da u pojedinim uzorcima ima i do dva-tri puta više aflatoksina od ‘nove’ dozvoljene granice od 0,5 mikrograma. Lako je Vladi da pomera nule, jer je to brojka sa kojom najlakše računa!“, poručio je Vrebalov.

Ocenio je da Vlada Srbije građanima Srbije mora da odgovori na pitanje kako je moguće da je dozvolila ovakvu nebrigu nadležnih prema zdravlju građana ove zemlje, a naročito najosetljivije populacije, koja najviše konzumira mleko?

“Umesto odgovora na ovo pitanje, već nedeljama gledamo grčevitu borbu za opstanak u foteljama i izbegavanje zasluženih posledica za neverovatno neodgovoran odnos prema građanima Srbije”, rekao je Vrebalov.

On je ocenio da se na taj način baca velika senka na proklamovanu borbu Vlade Srbije protiv kriminala i korupcije.

“Teško je zamisliti veću neodgovornost od nebrige za zdravlje građana. Neodgovorni kadrovi SNS-a tako zapravo upropaštavaju proklamovanu borbu sopstvenog lidera Aleksandra Vučića protiv kriminala i korupcije i ponovo oduzimaju građanima nadu za bolju budućnost. Zbog svega navedenog jasno je da je jedini izlaz iz sadašnje situacije u raspisivanju vanrednih republičkih parlamentarnih izbora”, kazao je Vrebalov.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga