Vrebalov: Vlada Srbije tretira Vojvodinu kao koloniju

Ignorišu se čak i sportski uspesi FK Vojvodine, zarad poraza Zvezde i Partizana

09. avg 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i član Predsedništva Demokratske stranke Milivoj Vrebalov zatražio je danas od Vlade Srbije da pod hitno imenuje novog koordinatora radne grupe koja treba da se bavi izradom Zakona o finansiranju Vojvodine, nakon što je iz Vlade Srbije izbačen ministar finansija Mlađan Dinkić i njegovi Ujedinjeni regioni Srbije.

„Vojvodina već gotovo šest godina čeka na usvajanje zakona o finansiranju, pošto uvek ima ‘prečih poslova’. U međuvremenu, građani Vojvodine su sve siromašniji, sela su opustela, u gradovima industrije gotovo da više i nema, a republička vlast Vojvodinu tretira kao koloniju, obuzeta jedino i isključivo borbom za fotelje, lišena bilo kakve vizije o budućnosti države“, rekao je Vrebalov novinarima.

On je podsetio da je aktuelna Vlada Srbije još prošle jeseni obećala da će zakon o finansiranju Vojvodine biti usvojen u Skupštini Srbije u prvoj polovini ove godine i dodao da radna grupa, koja je trebalo da izradi Predlog zakona i čije je osnivanje bio najavio Mlađan Dinkić, zapravo nikada nije održala niti jedan sastanak.

„U aprilu je Dinkić sastanak odložio ‘zbog aktuelne političke situacije’, odnosno zbog toga što se Vlada Vojvodine ‘drznula’ da predloži Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. U julu je sastanak radne grupe Dinkić otkazao zbog ‘rekonstrukcije vlade’… Sada tu radnu grupu više niko i ne spominje. Pa dokle više!“, upitao je Vrebalov.

On je dodao da su republičke vlasti, umesto regulisanja finansiranja „jedine preostale pokrajine“, donele set poreskih zakona kojima je budžet Vojvodine dodatno smanjen i zbog čega je propao i kapitalni projekat izgradnje tunela kroz Frušku goru i spajanja Novog Sada sa autoputem Beograd-Zagreb.

„Sem demagogije i populističkih, selektivnih hapšenja, koji je rezultat rada ove Vlade Srbije? Što se Vojvodine tiče, Vlada Srbije ne zaslužuje ni nulu“, kazao je Vrebalov.

Prema njegovim rečima, činjenica da će više od polovine ministara u Vladi Srbije nakon godinu dana rada biti smenjeni, govori sama za sebe o tome koliko je vlada bila „uspešna“ u svome radu.

„Odnos prema Vojvodini može se videti i iz odnosa Radio-televizije Srbije prema uspehu Fudbalskog kluba Vojvodina, koji je, iako je jedini pobedio u evropskim takmičenjima od naših klubova, ostao u zapećku u odnosu na poražene, ali beogradske klubove Crvenu zvezdu i Partizan“, kazao je Vrebalov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga