Vrebalov: Učimo iz istorije, da nam se ne bi ponovila

Uvek kažemo: ne ponovilo se! Ali, moramo da znamo da se neće ponoviti samo ukoliko iz istorije budemo učili i suočili se sa strahotama iz prošlosti

06. jan 2014

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas u mestu Čurug u opštini Žabalj da iz istorije moramo da učimo, kako nam se ne bi više ponavljale tragedije, poput onih iz Drugog svetskog rata.

„Okupili smo se danas na mestu na kojem su pre 72 godine izvršeni stravični zločini nad ljudima, samo zbog njihovog imena i prezimena. Uvek kažemo: ne ponovilo se! Ali, moramo da znamo da se neće ponoviti samo ukoliko iz istorije budemo učili i suočili se sa strahotama iz prošlosti“, rekao je Vrebalov na pomenu žrtvama Racije u Čurugu.

Prema njegovim rečima, ukoliko budemo imali mudrosti da učimo iz istorije i hrabrosti da se suočimo sa prošlosti, onda nam se neće ponoviti „ni Rcaija, ni mržnja, ni osveta“. „U tom slučaju, istorija se neće ponoviti ni nama, ni našoj deci, ni deci naše dece“, poručio je Milivoj Vrebalov.

Pomenu ispred Spomenika žrtvama Racije prisustvovali su i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši, dok su parastos služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Racija je naziv za masovne zločine mađarske vojske i žandarmerije u Šajkaškoj oblasti u Vojvodini, kada su hiljade ljudi pobijene na području Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja. Pokoljem u Šajkaškoj komandovali su mađarski vojni general Ferenc Fekehalmi Cajdner i žandarmerijski pukovnik Laslo Deak. Posle rata, mađarske vlasti su obojicu isporučile Jugoslaviji, u kojoj su osuđeni na smrt i javno pogubljeni upravo u Čurugu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga