Vrebalov: U Vojvodini propadne tri miliona tona biomase

Da i individulani poljoprivredni prozvođači u svojim domaćinstvima mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja

24. feb 2016

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi, ali ih gotovo uopšte ne koristi, pa tako u toj pokrajini propadne oko tri miliona tona biomase godišnje.

„Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi iz žetvenih ostataka, ali ih gotovo i ne koristi. Najbolji primer za to je Termoelektrana-toplana u Sremskoj Mitrovici, koja je 2012. godine prešla sa skupog uvoznog gasa na domaću biomasu sa vojvođanskih polja. Ušteda koju donosi razlika u cenama gasa i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, jeste oko 250.000 evra godišnje“, rekao je Vrebalov.

On je na Svetskim danima održive energije u Austriji rekao da je, osim uštede u novcu, povećana i sigurnost proizvodnje toplote, jer ne zavisi od količina uvezenog energenta, već energent uzgajaju sami.

Biomasa skup AustrijaPrema njegovim rečima, ne moraju samo veliki konzumenti da prelaze na pelet, već je ideja da i individulani poljoprivredni prozvođači u svojim domaćinstvima mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja.

Vrebalov je rekao da je cilj delegacije Skupštine Vojvodine da se na skupu u gradu Velsu u Austriji poveže sa mogućim kupcima gotovog agropeleta.

“Cilj nam je da naš proizvod nađe svoj put na rastućem tržištu peleta u Evropi, jer kako smo ovde čuli, države Evropske unije troše više peleta nego što mogu da ga proizvedu”, kazao je Vrebalov.

Najavio je da će 15. marta u Skupštini Vojvodine biti održana druga po redu Međunarodnu konferenciju o biomasi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga