Vrebalov: Samo slobodna antifašistička Vojvodina je zavičaj za njene građane

U Vojvodini nije bilo četnika

10. maj 2014

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je da se danas negira činjenica da se iz antifašističke borbe svih naroda i narodnosti Vojvodine rodila moderna autonomija Vojvodine.

“Samo slobodna, autonomna, antifašistička Vojvodina može biti zavičaj za sve njene građane, pripadnike svih nacionalnih zajednica. Ne smemo zaboraviti antifašističku prošlost koja ju je iznedrila”, rekao je Vrebalov na Svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, koju je organizovalo Društvo za istinu o NOB-u i Jugoslaviji u Vojvodini.

Vrebalov je ocenio da danas nažalost zaboravljamo najsvetije dane sopstvene istorije, tako što se stidimo antifašističke prošlosti, rušimo spomenike herojima pobede nad fašizmom, menjamo imena ulica. “Briše se sećanje na vreme kada smo bili na strani istorije, pravde i slobode. Briše se sećanje na jedinstveno osećanje da se gradi jedan novi, bolji svet, svet ravnopravnih i dostojanstvenih ljudi”, upozorio je Vrebalov na akademiji u Skupštini Vojvodine.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je u današnjoj Srbiji još uvek dominantna ideologija nacionalizma, pa se zato kvislinzi iz Drugog svetskog rata pokušavaju proglasiti antiafašistima. “To služi normalizaciji fašizma, što je prirodni trend svakog nacionalizma. Ali, to nije karakteristika samo naše zemlje, već toga ima u celoj Evropi, naročito na njenom istoku”, ocenio je Bešlin.

Predsednik Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji u Vojvodini Bogdan Tankosić podsetio je da je zbog više stotina hiljada domaćih izdajnika , rat u Jugoslaviji trajao šest dana duže nego u Evropi, do 15. maja. “Srbija ni u jednom svom zakonskom dokumentu ne spominje ni kako je nastala Republika, ni kako je nastala Pokrajina. U ovoj državi su ukinuti gotovo svi antifašistički simboli. Zašto izbegavaju da kažu čija je vojska taj rat vodila i dobila. Da li je to bila kraljevska vojska u otadžbini ili je to bila partizanska narodnooslobodilačka vojska na čelu sa Josipom Brozom Titom. To je bila partizanska a ne ravnogorska vojska”, naveo je Tankosić.

On je rekao da autonomija Vojvodine nije nastala Ustavom Srbije iz 2006. godine, već je rezultat pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. “Autonomija Vojvodine je bila ustavna činjenica, nastala 1945. godine, otkako je i država Srbija nastala sa svojim republikanskim uređenjem”, poručio je Tankosić.

Ocenio je da je sadašnji ustavni okvir vrlo uzak za autonomiju Vojvodine i založio se za ustavnu reformu Srbije koja će obezbediti i širu autonomiju Vojvodine unutar Srbije. Tankosić je rekao da je Statut Vojvodine najviši pravni akt te pokrajine, a ne “neki podzakonski akt”. “Ukoliko je podzakonski akt, zašto bi ga usvajale i potvrđivale skupštine Vojvodine i Srbije, dakle čak dve skupštine. To se ne radi sa podzakonskim aktima”, rekao je Tankosić.

General-potpukovnik u penziji Živan Žika Stojšić zapitao se kome su danas potrebni oni koji su sarađivali sa okupatorom i zašto se kvislinzi iz Drugog svetskog rata promovišu u real-političare. On je ocenio da je na delu pokušaj diskreditovanja pobednika iz Drugog svetskog rata i amnestiranja domaćih izdajnika i saradnika fašizma. “U Vojvodini nije bilo četnika, a komandant koga je Draža Mihailović imenovao za Vojvodinu bukvalno je bio general bez ijednog jedinog vojnika”, rekao je Stojšić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga