Vrebalov: Pronaći investitore za obnovljive izvore energije

Sramota je da u 21. veku koristimo jedan odsto resursa

05. nov 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas u Briselu da je neprihvatljivo da u 21. veku Srbija i Vojvodina koriste svega jedan odsto potencijala obnovljivih izbora energije.

Vrebalov je tokom konferencije „Inovacija je ključ“, koju organizuje Skupština evropskih regiona (AER), rekao da se treba posvetiti konkretnim poslovima, pre svega traženju investitora koji su spremni da ulože sredstva u one opštine koje imaju daljinske načine grejanja i koje poseduju svoje bušotine termalnih voda.

„Želimo da nađemo investitore za te opštine, kako bismo jednom za svagda rešili problem grejanja u tim sredinama“, naglasio je Vrebalov, a preneo Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Vrebalov je najavio da će se tim povodom sutra u Briselu susresti i sa predstavnicima nemačke pokrajine Baden Virtemberg, s kojima će takođe razgovarati o mogućnostima za ulaganje u obnovljive izvore energije u Vojvodini.

„Reč je o jednoj od najbogatijih regija u Nemačkoj, koja je uz to tradicionalni partner i prijatelj AP Vojvodine i s kojom nas povezuje i zajednička istorija, s obzirom da je veliki broj podunavskih Švaba, koji su živeli u Vojvodini, upravo iz Baden Virtemberga“, istakao je Vrebalov.

Na konferenciji „Inovacija je ključ“, koja traje od 4. do 6. novembra, Vojvodina se predstavila i kroz projekte Dunavske stragije, piše u saopštenju.

Dodaje se da su najveću pažnju na konferenciji privukla izlaganja članova Evropskog parlamenta, koji su predstavili programe koje finansira Evropske unija u novom budžeskom periodu od 2014. godine.

Predsednica AER-a Uzan Bozatli je u svom pozdravnom govoru istakla da Evropa mora da prati svetske trendove u inovacijama, u nano i bio-tehnologiji, genetici i zelenoj energiji.

Prema njenim rečima, upravo evropski regioni imaju značajnu ulogu u tome, jer današnje tehnologije nisu fokusirane na velike sisteme već na ljude.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga