Vrebalov: Promena Ustava jedini garant autonomije Vojvodine

"Problemi nisu nastali odlukama pokrajinskih organa, nego lošim političkim odlukama vlasti u Beogradu"

24. mar 2013

Potpredsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije i potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov založio se danas za promene Ustava Srbije, koje bi jasno garantovale pravu i modernu autonomiju Vojvodine.

„Problemi koje danas ima cela Srbija, a onda i Vojvodina kao deo tog raspadajućeg sistema, nisu posledica vojvođanske autonomije, nego nazadne organizacije države i zablude da se na pogrešnom ustavnom modelu može graditi moderan život“, naveo je Vrebalov u stranačkom saopštenju.

On je ocenio da je na delu „sve jači pritisak prema Vojvodini“, kojim se ne može sakriti činjenica da javni dug iznosi 19 milijardi evra, da je inflacija 13 odsto, da u Srbiji ima milion nezaposlenih i razoren zdravstveni, školski i penzijski sistem.

„Ti problemi nisu nastali odlukama pokrajinskih organa, nego lošim političkim odlukama vlasti u Beogradu“, naveo je Vrebalov.

Prema njegovim rečima, ono što je sada problem vezan za Razvojnu banku Vojvodine, nije ništa drugačije od istog problema koji postoji u celoj zemljii, u kojoj je ekonomski život sveden na „komandnu privredu“.

„Republička javna preduzeća čije gubitke pokrivaju svi građani, partijsko upravljanje u njima, subvencije koje se dele kao deo partijskih kampanja, ministarski snovi o kanalima do Soluna i o luci u Vranju, sve su to znaci da nam je sistem truo i ti se problemi neće rešiti prostim promenama vladajućih koalicija koje ih samo dodatno uvećaju“, rekao je Vrebalov.

On je ocenio da je rešenje u promeni Ustava, koja bi garantovala osnove prave i moderne autonomije Vojvodine, zasnovane na ljudskim pravima, ličnim slobodama, tržišnoj privredi, efikasnim decentralizovanim institucijama, pravu da se donose pravila koje će organi u samoj Vojvodini moći da sprovode, a da to garantuje efikasna sudska vlast.

„Autonomija nisu ni table i procenti, ona mora da bude moderna organizacija, koju centralna vlast neće opstruisati na svakom koraku, i u kojoj će Vojvođanke i Vojvođani dobiti priliku da ostvare svoje potencijale. To nije pretnja, to je šansa i prednost i za razvoj ostalih delova Srbije“, poručio je Vrebalov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga