Vrebalov poziva na razum i na dijalog u institucijama

Svi se se sećamo šta su nam doneli Miloševićevi "mitinzi istine" i "događanja naroda"

13. apr 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov pozvao je danas sve odgovorne političke faktore u pokrajini da prestanu sa dizanjem tenzija, da se vrate dijalogu u institucijama i da odustanu od „uličnih rasprava“ i „mitinga istine“.

„Od presudne je važnosti da se rasprave ne vode na ulici, kroz mitinge, plakate i grafite, već da se problemi rešavaju kroz dijalog u institucijama“, poručio je Vrebalov u saopštenju za javnost.

On je dodoa da građani Vojvodine i danas osećaju pogubne posledice koje su izazvali „mitinzi istine“ koje je pre 25 godina u pokrajini organizovala tadašnja republička vlast sa Slobodanom Miloševićem na čelu.

Osudio je pojavu plakata u kojima se preti smrću predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću i dodao da je to logična posledica prljave medijske i političke kampanje, u kojoj je vojvođanska administracija izjednačena sa „ustašama“ i sa „separatistima“.

„Poruke koje smo čuli juče na mitingu ‘Stop razbijanju Srbije’ veoma su opasne i mogu da proizvedu veoma dalekosežne posledice. Oni koji imaju realnu moć u svojim rukama juče su javno nastavili sa fabrikovanjem laži o nekakvom nepostojećem vojvođanskom separatizmu. Strašna je, opasna i sramna manipulacija upirati prstom u nekoga da je ustaša i separatista, samo zato što traži da se u zemlji u kojoj živi poštuju prava jednog njenog sastavnog dela, da se poštuju Ustav i zakoni“, naveo je Vrebalov.

On je pozvao sve političke faktore koji trenutno upravljaju Srbijom i koji imaju najviše moći da budu svesni da sa velikom moći dolazi i velika odgovornost.

„Pozivam ih da odustanu od opasne igre koju su započeli, od pretećih poruka da oni više ‘neće moći kontrolisati i kanalisati narodno nezadovoljstvo’, od pretećih poruka o davanju svojih i tuđih života. Svi u Vojvodini i u celom regionu bivše Jugoslavije znamo kako se završavaju takve opasne igre koje započnu na ulici“, rekao je Vrebalov.

On je pozvao sve političke faktore da se vrate dijalogu u Skupštini Vojvodine, prvo kroz raspravu o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine na sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja.

Prema njegovim rečima, u tu raspravu treba da budu uključeni i pravni eksperti za ustavno-pravnu tematiku, kao i predstavnici svih političkih partija u Skupštini Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga