Vrebalov: Novi udar na Vojvodinu i lokalne samouprave

Izmene poreskih zakona - svaljivanje tereta krize na Vojvodinu i na opštine i gradove

05. juna 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov upozorio je danas da će, zbog izmene poreskih zakona, budžet Pokrajine biti oštećen za nove 3,5 milijarde dinara, čime republička vlast ponovo „svaljuje teret krize na Vojvodinu i na lokalne samouprave“.

„Na ovaj način, republičke vlasti još jednom su demonstrirale da ne poštuju Ustav Srbije. Takođe, još jednim populističkim potezom, one pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa činjenice da nemaju recept za rešenje ekonomskog sunovrata u koji Srbija srlja, zbog neodgovorne politike republičkih vlasti“, ocenio je Vrebalov u saopštenju za javnost.

On je zatražio od vlasti u Beogradu da rebalansom državnog budžeta obezbede Ustavom garantovanih sedam odsto izdvajanja iz budžeta Srbije za Vojvodinu.

Vrebalov koji je u tri mandata bio predsednik Opštine Novi Bečej, ukazao je da su republičke vlasti izmenama poreskih zakona u značajnoj meri zakinule i budžete lokalnih samouprava.

„To će izazvati nesagledive posledice i štete po lokalne samouprave, koje ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. Sve u svemu, izmene poreskih zakona zapravo će samo voditi daljem siromašenju građana cele drzave“, naveo je Vrebalov.

On je podsetio da se prethodna državna vlada za četiri godine zadužila 6,77 milijardi, a aktuelna Vlada Srbije je za manje od godinu dana mandata, već zadužila zemlju za četiri milijarde evra.

„To znači da nas Vlada zadužuje za 180 evra u sekundi. Gde su nestala predizborna obećanja od 10 milijardi stranih investicija? Kako je moguće da se finansije cele države opet stavljaju u ruke osobama koje već 13 godina neuspešno eksperimentišu sa našom ekonomijom“, zapitao je Vrebalov.

Podsetio je da su Fiskalni savet Srbije i Međunarodni monetarni fond izneli podatak da će država, umesto planiranog deficita od 110 milijardi, imati deficit od 220 milijardi dinara do kraja godine.

„Sve ovo su ekonomski pokazatelji koji upozoravaju da rešavanje problema ne bi trebali odlagati za sutra ili prekosutra, nego su se trebali rešavati još juče“, kazao je Vrebalov.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga