Vrebalov: Ministar poljoprivrede da podnese ostavku

I ministar i vlada izgubili ugled kod građana neprestanim obmanama

07. mar 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov ocenio je danas da je Ministarstvo poljoprivrede Srbije „nastavilo da obmanjuje“ građane Srbije saopštavajući da su rezultati laboratorijskih analiza iz Holandije potvrdili da je mleko u Srbiji „bezbedno po zdravlje građana“ i zatražio ostavku ili smenu resornog ministra.

„Ministarstvo je navelo da nijedan od 48 uzoraka koje je analizirala referentna laboratorija u Holandiji ne sadrži u sebi štetni aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji (0,5 mikrograma po kilogramu). Ali, na samom sajtu Ministarstva, u odeljku u kojem je postavljen izveštaj iz Holandije, vidi se da dva uzorka sadrže više od 0,5 mikrograma po kilogramu“, naveo je Vrebalov u saopštenju za javnost.

On je precizirao da uzorak broj 23 sadrži u sebi 0,527 mikrograma aflatoksina po kilogramu, a uzorak 28 sadrži 0,647 mikrograma po kilogramu i dodao da holandskaa laboratorija to tumači mogućim odstupanjem od 29 odsto u merenju.

„Nije, međutim, navedeno da li se ta dozvoljena margina odnosi i na plus i na minus odstupanja u dobijenim rezultatima. Da stvar bude još gora, isto Ministarstvo koje je, ‘rešavajući problem’, povećalo dozvoljenu vrednost aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma na 0,5 mikrograma po kilogramu, sada se hvali činjenicom da je čak u 33 od 48 uzoraka mleka količina aflatoksina veća od 0,05 mikrograma i poručuje da je mleko bezbedno za zdravlje“, naveo je Vrebalov.

Podsetio je da je Ministarstvo poljoprivrede početkom ove sedmice najavilo da će ubrzo vratiti dozvoljenu granicu na evropski standard od 0,05 mikrograma. „Da li to znači da će, kada se vratimo na evropski standard, rezultati iz Holandije pokazati da građani Srbije ipak piju po zdravlje opasno mleko?“, upitao je potpredsednik Skupštine Vojvodine.

On je ocenio da, „nakon svih štetnih poteza“ Ministarstva poljoprivrede, resorni ministar „mora da podnese ostavku ili da bude smenjen“. „Takođe, celokupna Vlada Srbije izgubila je ugled kod građana, dozvoljavajući ovakve obmane i neodgovornost. Umesto politikanstva, zaista je krajnje vreme da Vlada Srbije zaštiti zdravlje stanovništva i proizvođače mleka“, naglasio je Vrebalov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga