- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vrebalov: Koristiti geotermalnu energiju za daljinsko grejanje

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da lokalne samouprave u Vojvodini treba da pređu na geotermalnu energiju u sistemima daljinskog grejanja, jer će tako ostvariti značajne uštede u budžetu, raditi na zaštiti životne sredine i unaprediti život građana.

Vrebalov je na međunarodnoj konferenciji o geotermalnoj energiji u Skupštini Vojvodine rekao da bi Vojvodina i Srbija trebalo da se ugledaju na druge zemlje koje su neuporedivo više uradile u oblasti geotermalne energije, kao što su Francuska, Nemačka i Austrija, a posebno na susednu Mađarsku, koja geotermalne potencijale koristi za turizam, grejanje i u poljoprivredi.

“Navešću kao primer Island, zemlju u kojoj je prosečna temperatura vazduha tokom jula od 13 do 15 stepeni, u kojoj zimi ima samo četiri sata prirodne svetlosti, uspela je da, zahvaljujući tome što do savršenstva iskorišćava geotermalnu energiju, bude najveći proizvođač banana u Evropi. Dakle, ako želimo da nešto uradimo onda tražimo način, a ne da za naše nečinjenje tražimo krivicu i razloge u drugima”, poručio je Vrebalov.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković naveo je da je od 1969. do 2008. godine izbušeno ukupno 78 bušotina u Vojvodini: u Bačkoj 44, u Banatu 18 i u Sremu 16.

Prema njegovim rečima, postoji “čitav niz” termalnih bušotina koje su perspektivne za korišćenje kako u energetskom, tako i u smislu snabdevanja korisnika vodom za piće.

Predstavnik Skupštine evropskih regiona (AER) Marian Konstantin Vasile rekao je da zemlje Panonske nizije, sem Mađarske, ne koriste dovoljno svoje potencije u ovoj oblasti i dodao da su razlog za to visoki troškovi istraživanja, bušenja, uvođenja novih tehnologija, sistema za čišćenje i zaštitu.

Ukan Tijsuz sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu rekao je da je Turska 2007. godine donela zakon koji je omogućio upotrebu geotermalne energije za proizvodnju električne energije i dodao da su od tada i brojna privatna preduzeće postala zaintersovana da se uključe u projekte u ovoj oblasti.

Generalni direktor nemačke kompanije GTN Peter Zajbt rekao je da je jedna od najvažnijih prednosti upotrebe geotermalne energije u tome što može da se utiče na smanjenje troškova u proizvodnji, jer je reč o energiji koja je na raspolaganju čitave godine, ako se pametno proizvodi i skladišti.

„Geotermalna energija je najčistija i najodrživija energija“, istakao je Peter Zajbt i dodao da u ukupnom energetskom sistemu Nemačke, geotermalni izvori energije učestvuju sa pet odsto s tendnecijom visokog rasta.

Objasnio je da je u početku to “možda skupa” investicija, posebno finansiranje radova na bušotinama.

“Međutim, kada jednom napravite bušotinu, slobodno može da se kaže da je za naredne dve decenije obezbeđena stabilna cena energenata, jer se cena sirovine neće menjati u proizvodnji energije, tako da je sa te tačke gledišta, reč je veoma isplativoj investiciji“, kazao je Zajbt.

On je dodao da je Srbija po zalihama i raspoloživim izvorima geotermalne energije blizu Nemačke, te da treba da iskoristi nemačko iskustvo u upotrebi ovog čistog izvora energije.

Prvu međunarodnu konferenciju “Dani geotermalne energije u Vojvodini 2015” organizovali su Skupština Vojvodine i AER, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!