Vrebalov: Korišćenje obnovljivih izvora energije – ušteda 60 miliona evra

Vojvodina koristi svega sedam odsto svojih kapaciteta biomase

11. mar 2016

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da se u Vojvodini godišnje spali tri miliona tona biomase, umesto da se iskoristi za proizvodnju energije i da se tako smanji uvoz skupog gasa i nafte.

Vrebalov je na konferenciji za novinare rekao da Vojvodina koristi svega sedam odsto svojih kapaciteta biomase, što znači da svake godine gubi ogromne količine “dragocenog resursa koji nam je dat kao obnovljivi izvor energije”.

„Ukoliko bi država više promovisala i oslonila se na obnovljive izvore energije za grejanje ili za proizvodnju struje, ostvarile bi se značajne uštede koje bi mogle da dostignu cifru od čak 60 miliona evra godišnje, što je skoro na nivou količine proizvedene električne energije od strane svih domaćih hidroelektrana”, naveo je Vrebalov.

Dodao je da je vrlo važno da kompletna proizvodnja biomase, paleta i drugih čistih energenata ostane u Srbiji i zadovolji domaće potrebe, dok bi eventualni viškovi mogli i da se izvoze.

On je kao dobar primer naveo Termoelektranu-toplanu u Sremskoj Mitrovici, koja je uz pomoć Pokrajinske vlade 2012. godine prešla sa skupog uvoznog gasa na domaću biomasu sa vojvođanskih polja.

“Ušteda koju donosi razlika u cenama gasa i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, je oko 250 hiljada evra godišnje“, precizirao je Vrebalov i dodao da i paori u svojim domaćinstvima mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja, odnosno na biomasu.

Najavio je da će iduće sedmice u Skupštini Vojvodine biti održana Međunarodna konferencija „Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti?“.

Skup organizuju Skupština Vojvodine i Skupština evropskih regiona, koja u svom članstvu broji oko 200 evropskih regija i gradova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga