Vrebalov: Energenti nam rastu po njivama, a mi uvozimo gas i naftu

Do juče se u vojvođanskim selima u seljačkim pećima ložila slama i kukuruzovina

15. mar 2016

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da u Srbiji svake godine energenti u vidu biomase “rastu po njivama”, a država uvozi skupi gas i naftu.

“Srbija bi proizvodnjom energije iz biomase mogla da zameni oko 2,5 miliona tona nafte i time uštedi više od 60 miliona evra godišnje. Zamislite kada bismo se barem na selu vratili grejanju na biomasu. Evo vam podatak, jedna bala sena zamenjuje 3,5 kilograma nafte. Nama svake godine rastu energenti na njivama, a mi uvozimo skupi gas i naftu“, rekao je Vrebalov na međunarodnoj konferenciji „Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti?“ u Skupštini Vojvodine.

Dodao je da se Srbija ugleda na dobre evropske primere korišćenja biomase, ali zaboravlja očiglednu činjenicu, a to je da se do juče u vojvođanskim selima u seljačkim pećima ložila slama i kukuruzovina.

“Mi smo društvo zarobljenih resursa i ključno pitanje je kako povezati tradiciju i nove tehnologije. Kroz projekte unapređenja energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije, mi se u stvari vraćamo tradiciji”, ocenio je Vrebalov.

Predstavnica Skupštine evropskih regiona Sonja Stin kazala je da Evropa najstoji da održi energetsko jedinstvo i stabilnost i da joj je za to neophodna veća energetska efikasnost.

Za vreme trajanja konferencije, u skupštinskom holu održan je i mini sajam energetike na kome su se predstavili domaći i strani preduzetnici u ovoj oblasti.

Stručni međunarodni skup posvećen korišćenju biomase zajednički su organizovale Skupština Vojvodine i Skupština Evropskih regiona (AER).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga