Vrbas: Traže crnogorski jezik u službenoj upotrebi

Crnogorska partija traži i da se prekine sa praksom dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice

06. avg 2014

Crnogorska partija (CP) uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se na prvoj narednoj sednici opštinskog veća pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi, saopšteno je danas iz ove partije.

Kako se ocenjuje u saopštenju koje je potpisao portparol CP Vuk Vukmirović od Kažića se traži i da se prekine sa praksom dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice.

„CP očekuje da Bratislav Kažić, kao demokratski izabran predsednik opštine i predstavnik najveće političke patije u zemlji, obezbedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže“, ističu u CP.

U saopštenju ove partije se objašnjava da je reč o potrebi usklađivanja Stаtutа оpštinе Vrbаs i Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа.

Na taj način, dodaje se, nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs uveo bi se u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

U CP ističu da je lokalna samouprava obavezna da svojim statutom uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

Kako se navodi, u opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

U Crnogorskoj partiji ističu da su nadležni u Vrbasu do sada ignorisali slične zahteve, kao i preporuku Pokrajinskog ombudsmana iz prošle godine, a da su na isti zahtev te partije od kraja prošle godine odgovorili negativno.

U saopštenju se navodi i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde je ispunjen zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika, Mali Iđoš, koja je, kako se podseća, ovaj jezik uvela u službenu upotrebu pre četiri godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga