Vrbas: Traže crnogorski jezik u službenoj upotrebi

Obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmene Statuta

11. avg 2015

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je i zvaničan zahtev opštini Vrbas za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, izjavila je danas predsednica Izvršnog odbora tog saveta Aleksandra Vučinić.

Ona je u pisanoj izjavi navela da se u zahtevu ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi preko sedam hiljada pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine.

Vučinić je dodala i da je Zakonom o službenoj upotrebi jezika predviđeno da je jedinica lokalne samouprave u obavezi da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

„Nacionalni savet je u zahtevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu“, navela je Vučinić.

Ona je podsetila i na akt Pokrajinskog ombudsmana iz 2013. godine, u kojem se preporučuje uvođenje crnogorskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vrbasu.

Vučinić je ukazala i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga