Vrbas: Radnicima bonus za špijuniranje kolega

Zaposleni u JKP Standard koji prijave, fotografišu ili snime radnu nedisciplinu uvećaće se mesečna zarada za 10 odsto?

02. avg 2014

Zbog odluke da svakog radnika koji kolegu fotografiše ili snimi u kršenju radne discipline nagradi sa deset odsto povišice, v.d. direktora vrbaskog komunalca  Radomira Čurovića  prekrstili su u Čvorović aludirajući na glavnog junaka „Balkanskog špijuna“.

Direktor, koji se u toku devetomesečnog obavljanja dužnosti na čelu vrbaskog komunalca već proslavio famoznom odlukom o naplati „grejanja preko komšijskog zida“ građanima koji su  se odjavili sa grejne mreže JKP Standarda, ovih dana je ponovo ustalasao lokalnu javnu scenu „stimulacijom za špijuniranje“.

„Zaposleni u JKP Standard koji prijave, fotografišu ili snime druge zaposlene koji u toku radnog vremena ne nose propisanu odeću za zaštitu na radu, borave u ugostiteljskim objektima ili se radi obavljanja privatnih poslova nalaze van radnog mesta – uvećaće se mesečna zarada za 10 odsto“, stoji u odluci koja je osvanula na oglasnoj tabli preduzeća.

Kopiju odluke pokazao je prisutnima na poslednjoj sednici SO Vrbas opozicioni odbornik Dragan Stijepović (NDS).

„I meni je, kao i vama, bilo teško da poverujem u ovo. Ovo kao da je izašlo iz pera autora „Balkanskog špijuna“. Dakle, direktor nudi radnicima bonus za špijuniranje kolega sa kojima rade i pritom ih otvoreno poziva da u te svrhe koriste fotoaparate ili kamere na mobilnim telefonima. Ne znam da li je direktor svim radnicima obezbedio neophodnu opremu kako bi imali jednake šanse da osvoje bonus?“, našalio se Stijepović koji je direktora Čurovića prekrstio u Čvorović.

Predsednik Samostanog sindikata u preduzeću Mirko Deretić kaže da radnici i pored teške finansijske situacije nisu spremni da prijavljuju svoje kolege.

„Pitam se i kako bi. Većina ima obične mobilne telefone bez kamere, a nemaju ni fotoaparate. Evo, i službeni telefon koji ja koristim nema kameru. Ako bismo krenuli da jedni druge jurimo telefonima, ne znam koliko bismo bili korisni građanima“, kaže Deretić.

Advokat Vesna Stojković kaže da su joj se ovim povodom već obratili neki zaposleni iz vrbaskog komunalca.

„Bila sam potpuno šokirana kada su mi objasnili o čemu je reč. Neovlašćeno fotografisanje i snimanje, kao i objavljivanje drugim licima je krivično delo po više osnova sa zaprećenom zatvorskom kaznim do tri godine.

Neverovatno je što ih na ovakav nezakonit poduhvat inspiriše direktor javnog preduzeća koji na taj način, u najmanju ruku, čini zloupotrebu službenog položaja“, kaže Stojkovićeva.

Ona  smatra da bi o zakonitosti „bonusa za špijune“ trebalo da se izjasne opštinski  pravobranilac i javni tužilac.

Komentar direktora Čurovića nismo uspeli da dobijemo jer je bio službeno odsutan i nije se javljao na telefon.

Od naplate grejanja preko komšijskog zida do isključenja zabranjene vode

Inače, direktor Radomir Čurović se najpre proslavio kontraverznom odlukom o naplati tzv. „indirektnog grejanja“ tj. „grejanja preko komšijskog zida“ građanima koji su se regularno odjavili sa grejne mreže komunalnog preduzeća.

Ubrzo, direktor je krenuo u rigorozne akcije isključenja vode neplatišama iz vrbaskih sela u kojima voda od 2009. godine odlukom pokrajinske sanitarne inspekcije nije bezbedna za piće i pripremu hrane.

Upućeni su direktorove rigorozne metode prema neplatišama smatrali licemernim jer je i sam, kao suvlasnik kafića „Drama“ opštini za zakup dužan oko 3 miliona dinara.

Obrazlažući najnoviju odluku o „bonusu za špijune“, Čurović je za skupštinskom govornicom rekao da  takav način uvođenja discipline nije izmislio već, navodno preuzeo od NIS-a.

(Ranka Ivanoska)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga