VRBAS: Koalicija tri koalicije – na vlasti 8 stranaka i jedna GG

Vrbaski birači će na redovne lokalne izbore, za razliku od većine Vojvođana, izaći tek naredne godine

15. okt 2012

Naime u opštini Vrbas su oktobra 2009. godine nakon raspada koalicije SRS-SPS-DSS, blokade parlamenta i uvođenja privremenih mera – održani vanredni lokalni izbori. Rezultati vanrednog izlaska na birališta na koji odazvalo se 56 odsto glasača – 36 odborničkih mandata podelile su sledeće stranke: 15 mandata osvojila je koalicija Za Evropski Vrbas (DS,SPO,SDP), SNS 6, 8 SPS-PUPS, SRS 3, 2 LDP-LSV-Lista za sela, 2 DSS. Od bivših vladajućih stranaka, svoj status zadržala je samo koalicija SPS-PUPS koja je sa koalicijom Za evropski Vrbas i LDP-LSV-GG Lista za sela formirala skupštinsku većinu od 25 odbornika. Ovim je započeo mandat tzv. „koalicije koalicija“ koja je u vlasti okupila ukupno 8 stranaka i jednu grupu građana. U opoziciji ostale su SNS sa 6 i SRS sa 3 mandata. Za predsednika opštine izabran je dr Željko Vidović (DS), dok je na vrbaska skupština po prvi put dobila predsednicu Marjanu Maraš (SPS). Ionako stabilna većina u SO Vrbas tokom 2010. godine dobila je „pojačanje“ u vidu 2 odbornika DSS koja su se prelaskom u SPO pridružila odborničkoj grupi Za evropski Vrbas. Time je SO Vrbas dobila najbrojniju odborničku većinu od uvođenja višestranačja – 27 od ukupno 36 odbornika, ali i stabilnu većinu koalicije Za evropski Vrbas koja bi u aktuelnim okolnostima čak i izlaskom SPS iz koalicije zadržala većinu od 19 odbornika.

Izazovi i odgovori lokalne vlasti u aktuelnom mandatu

Vrbasani su u protekle skoro dve decenije navikli da (ne)uspešnost mandata lokalne vlasti cene po dva najčešća predizborna obećanja gotovo svih učesnika na izborima u Vrbasu – konačno rešavanje ekološkog problema najzagađenijeg dela Velikog bačkog kanala i završetak zgrade Pozorišta koje će već 20 godina u statusu izgradnje. I pored „čvrstih“ obećanja o završetku Magistralnog kolektora otpadnih voda do 2012. godine – kanalizacione i industrijske vode se još uvek slivaju u VBK, a zgrada Pozorišta u izgradnji u strogom centru grada i danas svedoči o drugom najvećem nezavršenom poslu u Vrbasu.

Ipak, građani vrbaske opštine među ispunjena obećanja aktuelne vlasti nabrojaće niz ulaganja u infrastrukturu među kojima su adaptirane ambulante u svim selima, rekonstrukcija dva ruinirana vrbaska mosta, uređenje većine sportskih terena, itd. S druge strane, vladajuća koalicija Za evropski Vrbas, SPS-PUPS i LDP-LSV-Lista za sela suočila se i sa specifičnim izazovima da reši i niz drugih lokalnih problema na koje su u prethodnom mandatu kao opozicija ukazivali optužujući bivšu vlast. Rastući broj nezaposlenih koji se kreće oko 8.000 radno sposobnih Vrbasana, sve veći broj socijalno ugroženih građana i nedostatak novih investicija- primorao je aktuelnu vlast da u „bivšem jugoslovenskog špajzu“, umesto obećavanih novih radnih mesta, otvori narodnu kuhinju.

Istovremeno udvostručena su sredstva za pružanje jednokratne pomoći građanima koji se poslednjih godina lokalnog samoupravi obraćaju sa neplaćenih računima za struju, grejanje, itd. I pored nasleđenim kreditima i socijalnim davanjima opterećenim budžetom, smanjenje prekomernog broja zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i najavljivane mere štednje su izostale. Tragom svojih prethodnika, aktuelna vlast nastavila je sa akcijama spašavanja gubitaša među javnim preduzećima (npr. javno komunalno preduzeće Standard) – podizanjem kredita i milionskim izdvajanjima iz opštinske kase.

Predsednik opštine

Dr Željko Vidović, specijalista ortopedije, je na funkciju predsednika opštine stupio sa funkcije predsednika Privremenog organa na koju je izabran kao prvi čovek vrbaskog DS. Početak Vidovićevog mandata obeležen je incidentom kada je u jeku predizborne kampanje pod njegov privatni automobil postavljen ekploziv. Iako se ovaj bombaški napad u javnosti povezivao sa optužbama DS na račun čelnika bivše vlasti za brojne afere, malverzacije i zloupotrebe- rezultati policijske istrage nikada nisu saopšteni javnosti, a počinilac nije do danas otkriven. I pored burnog dolaska na čelo opštine, Vidović se među lokalnih stranačkim liderima smatra za „glavnog i odgovornog“ za široku podršku vladajućoj većini u lokalnom parlamentu koja je opoziciju svela na blago kritične odbornike iz SRS i pasivne naprednjake. Status uglavnom „omiljenog predsednika“ u nekoliko navrata su narušavale anonimne ili javne prozivke na nacionalnog osnovi ( u stalnoj kolumni u lokalnom listu Glas Vidović je nazivan „Žungule“ po hrvatskom fudbaleru sa nacionalističkim predznakom, prozivke u vidu grafita sa rečima „hrvat“, „ustaša“, itd). Inače, predsednik opštine Vrbas jedan je od funkcionera koji je na spisku Agencije zbog sukoba interesa jer je istovremeno i pokrajinski poslanik. Kao kandidat DS u drugom krugu pokrajinskih izbora u maju 2012. pobedio je svog protivkandidata takođe lekara dr Milana Milovića (SPS).

Ranka Ivanoska

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga