Vratiti Vojvodini ustavna prava

Vojvođanski klub ocenio je da je pitanje vraćanja ustavnih prava Vojvodini ostalo otvoreno 19 godina nakon Londonske konferencije

21. avg 2011

Nevladina organizacija Vojvođanski klub iz Novog Sada ocenila je danas da je pitanje vraćanja ustavnih prava Vojvodini ostalo otvoreno 19 godina nakon Londonske mirovne konferencije. Ta organizacija pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vlasti u Srbiji kako bi se ispoštovali zaključci tog skupa.

U zaključcima Londonske mirovne konferencije 1992. godine vlasti tadašnje SR Jugoslavije obavezale su se da će građanima Kosova i Vojvodine vratiti sva građanska i ustavna prava i da će osigurati poštovanje građanskih prava stanovnicima Sandžaka. Na konferenciji je konstatovano da su pokrajine Kosovo i Vojvodina, kao i šest republika bivše Jugoslavije, konstitutivni elementi jugoslovenskog federalizma.

Prema oceni Vojvođanskog kluba, danas, 19 godina posle te konferencije jedino je pitanje Vojvodine ostalo ustavno nerešeno, dok su sve bivše jugoslovenske republike samostalne države, a Kosovo se bori za priznavanje svoje nezavisnosti.

„Smatramo da Srbiju treba definisati kao složenu državu. Najjednostavniji način je federalizacija, u kojoj će se u Vojvodini uspostaviti ustavni subjektivititet, a time će i građanima biti vraćena ustavna prava nasilno ukinita početkom devedesetih godina“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da „svaka ozbiljna zemlja mora da poštuje međunarodne sporazume, ugovore i zaključke, a posebno ako želi da uđe u evropsko društvo“.

Londonska mirovna konferencija održana je od 26. do 28. avgusta 1992. godine. Na njoj su učestvovali generalni sekretar UN, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, predstavnici 12 država Evropske zajednice, SR Jugoslavije i četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga