Vraćanje jevrejske imovine u Novom Sadu

Radi se o zgradama Baletske škole i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, koje se nalaze pored novosadske Sinagoge

27. apr 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i  predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi potpisali su danas sporazume u vezi sa vraćanjem imovine Jevrejskoj opštini u tom gradu.

Radi se o zgradama Baletske škole i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, koje se nalaze pored novosadske Sinagoge.

Dogovoreno je da vraćanje ovih nepokretnosti Jevrejskoj opštini Novi Sad neće uticati na nastavak obavljanja delatnosti i nastavni proces u Baletskoj školi i Visokoj školi za obrazovanje vaspitača.

Agencija za restituciju donela je rešenja kojima se usvajaju zahtevi, vraća se imovina i utvrđuje pravo svojine Jevrejske opštine na ove dve zgrade.

Pajtić je rekao da je nakon otvaranja novosadske jedinice Agencije za restituciju, ovo prvi slučaj vraćanja imovine.

“Jevrejska zajednica pretrpela je najužasniji zločin u poslednjih nekoliko vekova na evropskom kontinentu. Nije moguće da se ta nepravda ispravi, ali mi, kao ljudi, imamo obavezu da pokušamo da učinimo što je u našoj moći, da omogućimo da Jevrejska opština opstane i da se razvija”, poručio je Pajtić.

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi zahvalio je pokrajinskoj vladi na pomoći prilikom vraćanja ove imovine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga