Vraćaju i imovinu koja je sada u zakupu krupnih kapitalista

Sve će i dalje zavisiti od pritiska Evropske unije i verujem da će se i sa ovim zakonom događati isto kao i sa reformom pravosuđa za koju su prvo tvrdili da je sve u redu - kaže Parivodić za „Blic“.

16. jul 2011

Na zahtev Brisela i posle pritisaka iz Evropske komisije, Vlada Srbije odlučila je da u septembru usvoji istovremeno zakon o restituciji, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine, i zakon o javnoj svojini, kojim se vraća imovina Vojvodini i lokalnim samoupravama.

Ovo je „Blicu“ potvrđeno u Vladi uz objašnjenje da će to otkloniti opasnost da se vraćanjem imovine opštinama još smanji mogućnost naturalnog vraćanja poseda.

Vlasnici otete imovine u prvim reakcijama komentarišu za „Blic“ da je to konačno jedna dobra vest koja ukazuje na to da je Vlada odolela pritiscima krupnog kapitala i interesnih grupa koje su do sada lobirale da se imovina prvo vrati lokalnim samoupravama odakle bi lakše bila privatizovana. Poznato je da krupni kapitalisti u zakupu drže stotine hiljada hektara plodne zemlje, i da im nikako ne bi odgovaralo da zemlja koju koriste bude vraćena pravim vlasnicima.

– Pozdravljamo takvu odluku, ali ne treba zaboraviti da je to tek prvi korak, da se sa zakonima već dugo kasni i da su najvažnija rešenja u zakonima, kao i to koliko će se efikasno i brzo primenjivati. Sve dok ne bude pravog obeštećenja, strani investitori će izbegavati da ulažu u zemlju u kojoj imovina i kapital nisu sigurni jer država uvek može da im oduzme imovinu kao što je to već uradila Zakonom o nacionalizaciji 1958. godine koji je određivao simboličnu nadoknadu i njeno plaćanje na 50 godina – kaže za „Blic“ Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju.
I mada još nije ustanovljen definitivan predlog zakona o restituciji i u Vladi još cirkuliše nekoliko verzija, izvor „Blica“ iz Vlade kaže da „vlasnici oduzete imovine sigurno neće biti sasvim zadovoljni jer sigurno neće biti omogućena ‘realna supstitucija’ (vraćanje u naturi adekvatne imovine koja je oduzeta i naknadno prodata), ali da će biti primenjen model vraćanja u naturi svega što je još u državnom vlasništvu, kao što je urađeno sa crkvenom imovinom“. U Mreži za restituciju kažu da je čak 97 odsto imovine moguće vratiti u naturi.

Milan Parivodić, bivši ministar i autor predloga zakona o opštoj restituciji koji sadašnja vlast odbija da prihvati, takođe smatra da je dobra vest što je Vlada odlučila da dva važna zakona o imovini usvoji istovremeno, ali upozorava da je nacrt teksta koji je pre dva meseca imao prilike da vidi loš jer su gradsko građevinsko zemljište i veliki deo poljoprivrednog zemljišta izuzeti iz predmeta restitucije.

– Sve će i dalje zavisiti od pritiska Evropske unije i verujem da će se i sa ovim zakonom događati isto kao i sa reformom pravosuđa za koju su prvo tvrdili da je sve u redu, a onda su je revidirali kad ih je EU pritisla – kaže Parivodić za „Blic“.

U Vladi kažu za „Blic“ da će najverovatnije tokom avgusta predlozi oba zakona ići na javnu raspravu, što deluje neozbiljno, s obzirom na važnost teme i njeno zatvaranje tokom letnjih odmora. Očekuje se da krajem jula Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, obelodani tekst zakona.

Problem je i što se zasad ne pominje termin kada bi zakon bio usvojen u Skupštini čime vladajuća koalicija ostavlja utisak da želi da se sa Evropskom komisijom „nagodi“ nudeći samo političku spremnost da započne proces obeštećenja vlasnika nacionalizovane imovine, a ne i gotov zakon.

Inače, da podsetimo, akcioni plan Vlade Srbije predvideo je da oba zakona budu usvojena do 30. juna i taj rok je probijen.

– Zakon o restituciji je jedan od najvažnijih tehničkih uslova Srbiji da dobije status kandidata. Za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora biće najvažniji definitivan uspeh dijaloga s Prištinom, ali pošto je to neizvesno, Vlada mora da ispuni sve tehničke uslove. U svakom slučaju, Evropska komisija će uzimati u obzir samo ako je zakon usvojen u Skupštini jer im je dosada praksa pokazala da se predlozi menjaju amandmanima kako odgovara vladajućoj većini. Takođe, Brisel je veoma zainteresovan za sam tekst zakona i neće proći odredbe koje krive suštinu – objašnjava Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.

 

Zakon nije usaglašen
– Zakon o javnoj svojini je završen osim jednog člana za koji postoje dve opcije. Jedna, po kojoj se Vojvodini vraća veća javna svojina koja pored voda, šuma i sličnog, podrazumeva i velike sisteme, i druga koja ne uzima u obzir da je do 1988. godine i Miloševićevog puča Vojvodina imala svojinu nad javnim preduzećima. Traži se kompromisno rešenje. Sledeće nedelje predstoji političko usaglašavanje kod premijera Mirka Cvetkovića – kaže za „Blic“ Bojan Kostreš, predsednik Radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga