VPA: Skupština Vojvodine nam otkazala zakazanu tribinu

Duško Radosavljević oštro kritikovao Ištvana Pastora

28. nov 2016

Vojvođanska politikološka asocijacija (VPA) saopštila je danas da joj je Skupština Vojvodine uskratila već dogovoreno gostoprimstvo za održavanje za sutra zakazane tribine “Urušavanje ili slom demokratije”, na kojoj su trebali da govore politikolozi i oštro kritikovala predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora zbog toga.

Predsednik VPA Duško Radosavljević je u otvorenom pismu Pastoru naveo da je skupštinska stručna služba uskratila toj asocijaciji korišćenje sale broj jedan, iako je održavanje tribine, koju su organizovali VPA i Udruženje za političke nauke Srbije (UPNS), već bilo dogovoreno.

Pored Radosavljevića, na tribini je trebalo da govore predsednik Balkanskog udruženja za političke nauke Milan Podunavac, predsednik UPNS-a Nebojša Vladisavljević, Đorđe Pavićević sa beogradskog Fakulteta političkih nauka i Radivoje Jovović sa Fakulteta za pravne i poslovne studije “Lazar Vrkatić” iz Novog Sada.

Radosavljević je u pismu podsetio Pastora da je VPA u više navrata tokom prethodnog mandata od 2012. do 2016. godine od njega, kao tadašnjeg predsednika Skupštine Vojvodine, tražila i po pravilu dobijala dozvolu za održavanje tribina u skupštinskim salama.

“Zatražili smo je i ovaj put od vas lično, kao titularno najvišeg funkcionera u Vojvodini, na način na koji smo to radili protekle četiri godine, vašeg prvog mandata na mestu predsednika skupštine, i kada ste nam po pravilu izlazili u susret. Doduše, tada ste bili u koaliciji sa Demokratskom strankom i Bojanom Pajtićem, ali to je, valjda svejedno kada je sala u pitanju? Ili, nije?”, upitao je Radosavljević.

Podsetio je Pastora i da je svojevremeno u više navrata pozvao nevladine organizacije da slobodno koriste prostor skupštine.

Radosavljević je naveo da je kao zvaničan razlog za odbijanje gostoprimstva to što je tribina trebalo da bude održana sutra od 15.30 do 17.30 sati, “van radnog vremena” Skupštine Vojvodine, što je potpisao generalni sekretar skupštine Nikola Banjac.

“Ne ulazeći u problematično radno vreme najviše institucije demokratije u Vojvodini (zar sme demokratija da spava u Vojvodini?), moram da primetim, zašto ova najviša škola demokratije ne bi radila posle 16 sati? U normalnim okolnostima oko ovoga ne bi bilo diskusije, ali imamo situaciju da činovnik, doduše visoki, ali ipak činovnik, ne dozvoljava skup jedne od najagilnijih organizacija civilnog društva u Vojvodini. Isto to se desilo kada je zatraženo da 18. novembra Vojvođanski klub u Skupštini Vojvodine drži tribinu na temu federalizacije Srbije! ‘Slučajnost po slučajnost, da li je sve to slučajnost’?”, naveo je Radosavljević.

On je upitao Pastora da li je generalni sekretar skupštine viša funkcija od predsednika, kada je u mogućnosti da suspenduje dogovor koji je VPA postigla sa Pastorovim kabinetom.

“Da li ste se vi i vaša partija ste se priklonili stavu da civilno društvo nema šta da traži u javnom prostoru, koji je rezevisan samo za partijske ljude? Ako mislite da su organizacije građanskog društva neprijatelji, među njima i određeni pojedinci, pa zato ne možemo koristiti sale u skupštini, tako nam i recite, nemojte da nam to govore činovnici”, naveo je Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga