VP: Zašto je JP finansiralo album Slobodana Trkulje

Fantomska Treća Srbija potrošila 300.000 evra naših novaca za finansiranje privatnog albuma privatnog umetnika

07. maj 2013

Vojvođanska partija uputila je gradskim vlastima u Novom Sadu pitanje kako je moguće da je Javno preduzeće Informatika finansiralo izdavanje albuma multimedijalnog umetnika Slobodana Trkulje, i za to optužila političku organizaciju Treća Srbija.

Vojvođanska partija je u saopštenju za javnost navela da je na čelu Informatike Dejan Čelar, koji je za direktora postavljen upravo na predlog Treće Srbije, koja je u gradu na vlasti zajedno sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Demokratskom strankom Srbije, Srpskim pokretom obnove i Romskom demokratskom strankom

Treću Srbiju u Novom Sadu formirali su odbornici koji su mandate na lokalnim izborima u maju prošle godine osvojili na listi Pokreta Dveri, ali su potom isključeni iz tog pokreta.

Vojvođanska partija je navela da je Treća Srbija zapravo „fantomska organizacija“, jer nije registrovana kao politička partija, ali uprkos tome upravlja „ogromnim resursima“ u Novom Sadu i „bahato rasipa“ novac Novosađana.

Dnevni list „Blic“ u današnjem izdanju naveo je da je Informatika potrošila 300.000 evra za finansiranje albuma Slobodana Trkulje, koji je snimljen u Nemačkoj i štampan u 250.000 primeraka.

Treća Srbija je ranije u saopštenju za javnost potvrdila da je izdavanje albuma finansirala Informatika. Aktivisti te organizacije su za vikend besplatno delili građanima Trkuljin album.

Portparol Treće Srbije Sava Stambolić rekao je da je njegovo političko udruženje samo „sugerisalo“ Informatici da plati troškove albuma i dodao da je projekat deo kulturne politike grada u trci za Evropsku prestonicu kulture.

Informatika je preduzeće koje svoje prihode isključivo ubira putem objedinjene naplate računa građana za grejanje, vodu, čistoću, a drugim delom iz budžeta.

LSV traži istragu povodom navoda da je Informatika finansirala CD

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se sprovede istraga u javnom preduzeću Informatika iz Novog Sada, povodom navoda da je tpo preuzeće finansiralo izdavanje CD-a multimedijalnog umetnika Slobodana Trkulje.

Novosadski odbor LSV je u saopštenju za javnost zatražio i ostavku direktora Informatike Dejana Čelara.

„Manje je važno da li je reč o projektu Slobodana Trkulje, ili nekoga drugog. Pravi problem je u tome što je rukovodstvo Informatike bez ikakvog osnova, osim naloga Treće Srbije, izdvojilo ogroman novac za finansiranje CD-a. Isto tako su građanima brutalno pre nekoliko meseci nametnuli Sogaz osiguranje na računima“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je čitav slučaj još jedan dokazi da gradonačelnik (Miloš Vučević) nema kontrolu nad preduzećima koja vode njegovi koalicioni partneri, od kojih su neki od ranije poznati javnosti kao osumnjičeni za kupovinu glasova.

Informatika: Izdavanje albuma koštalo tri miliona dinara

Javno preduzeće Informatika iz Novog Sada potvrdilo je danas da je u potpunosti sponzorisalo izradu muzičkog albuma Slobodana Trkulje i navelo da je novac izdvojen kao korak koji će Novi Sad približiti tituli Evropske prestonice kulture.

Informatika je u saopštenju za javnost navela da je izdavanje albuma koštalo tri miliona dinara i dodalo da je reč o „društveno odgovornom“ potezu, pošto će taj album imati „veliki uticaj na dalji razvoj kulturnog života Novog Sada“ i na obogaćivanje evropske kulturne baštine.

DS: Smeniti odgovorne u JP Informatika

Demokratska stranka (DS) oštro je kritikovala gradske vlasti, zbog odluke Javnog preduzeća Informatika da finansira izdavanje CD-a multimedijalnog umetnika Slobodana Trkulje i ocenila da je takva odluka bila protivzakonita i mimo konkursa, zbog čega treba smeniti odgovorne.

Novosadski odbor DS-a je u saopštenju za javnost ocenio da javna preduzeća u glavnom gradu Vojvodine funkcionišu zapravo kao „partijski feudi“.

Ta stranka je odbacila opravdanje nadležnih da je izdavanje CD-a finansirano u okviru projekta Novi Sad kao Evropska prestonica kulture i navale da siu iz gradskog budžeta već izdvojena sredstva za tu namenu i da je za to nadležan Kulturni centar grada, a ne Informatika.

DS je u saopštenju naveo da se sredstva za projekte kulture moraju po zakonu dodeljivati na konkursima na kojima svi umetnici ravnopravno učestvuju, a o čemu odlučuje Komisija pri Gradskoj upravi za kulturu.

Ta stranka pozvala je gradonačelnika Miloša Vučevića da reaguje i da smeni sve odgovorne „za još jedan skandal“ u JP Informatika.

Dnevni list „Blic“ je ranije objavio da je Informatika potrošila 300.000 evra za finansiranje albuma Slobodana Trkulje, koji je snimljen u Nemačkoj i štampan u 250.000 primeraka.

Javno preduzeće Informatika iz Novog Sada potvrdilo je da je u potpunosti sponzorisalo izradu muzičkog albuma Slobodana Trkulje i navelo da je novac izdvojen kao korak koji će Novi Sad približiti tituli Evropske prestonice kulture.

Informatika je navela da je izdavanje albuma koštalo tri miliona dinara i dodalo da je reč o „društveno odgovornom“ potezu, pošto će taj album imati „veliki uticaj na dalji razvoj kulturnog života Novog Sada“ i na obogaćivanje evropske kulturne baštine.

Direktor Informatike Dejan Čelar postavljen je na to mesto na predlog organizacije Treća Srbija, koja je u gradu na vlasti zajedno sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Demokratskom strankom Srbije, Srpskim pokretom obnove i Romskom demokratskom strankom

Treća Srbija je ranije u saopštenju za javnost potvrdila da je izdavanje albuma finansirala Informatika.

Treću Srbiju u Novom Sadu formirali su odbornici koji su mandate na lokalnim izborima u maju prošle godine osvojili na listi Pokreta Dveri, ali su potom isključeni iz tog pokreta.

Portparol Treće Srbije Sava Stambolić rekao je da je njegovo političko udruženje samo „sugerisalo“ Informatici da plati troškove albuma i dodao da je projekat deo kulturne politike grada u trci za Evropsku prestonicu kulture.

Informatika je preduzeće koje svoje prihode isključivo ubira putem objedinjene naplate računa građana za grejanje, vodu, čistoću, a drugim delom iz budžeta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga