VP: Vojvodina treba da ima svoj ustav

Vojvodina republika u federalizovanoj Srbiji

28. okt 2014

Vojvođanska partija (VP) ocenila je danas, povodom osme godišnjice od referenduma za usvajanje aktuelnog Ustava Srbije, da je taj ustav “antivojvođanski” i da ta pokrajina treba da ima sopstveni ustav.

VP je u saopštenju za javnost podsetila da je na ustavnom referendumu 2006. godine najviši pravni akt Srbije dobio manje od 44 odsto podrške u Vojvodini i ocenila da je to bilo jasno upozorenje da treba drugačije regulisati ustavni položaj Vojvodine u Srbiji.

“Ovaj oktroisani i nedemokratski Ustav Srbije što pre treba ukinuti i doneti nove ustave za Vojvodinu i Srbiju. Nove ustave treba doneti na ustovotvornoj skupštini raspisanoj za tu priliku, uz prethodni dogovor dva ravnopravna entiteta Vojvodine i Srbije”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da Vojvodina treba da ima svoj ustav koji će biti u skladu “sa saveznim ustavom federalizovane Srbije, po kojima će Vojvodina biti definisana kao republika sa svim nadležnostima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i pripadajućim pravima raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima i resursima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga