VP: Vojvodina treba da bude republika

Vojvođanska autonomnost svedena na nivo ponižavanja

19. sep 2015

Aktivisti Vojvođanske partije (VP) organizovali su danas performans na Petrovaradinskoj tvrđavi performans „Vojvodina republika“, kojim su želeli da ukažu na ustavno-pravnu neodrživost položaja Vojvodine.

VP je ocenila da je vojvođanska autonomnost svedena na nivo ponižavanja, pljačkanja i poništavanja svih vojvođanskih vrednosti.

„Punih 27 godina državna administracija Srbije eksploatiše Vojvodinu i sve njene građane. U ovom trenutku, samo po osnovu sopstvene ustavne obaveze, centralna administracija države duguje Vojvodini više od milijardu i po evra novčanih sredstava“, naveli su aktivisti Vojvođanske partije.

Oni su podsetili da se, istovremeno, najavljuje nova prodaja vojvođanskih nepokretnosti i zemlje, sa ciljem punjenja budžeta Srbije od čega, kako su ocenili, građani Vojvodine nemaju nikakve koristi.

„Smatramo da pojam ‘autonomija’ za Vojvodinu više nema nikakvo značenje, da je obesmišljen i da danas niko ne bi mogao da objasni njegovo suštinsko značenje u stvarnom životu naše pokrajine“, istakli su u VP.

U toj partiji su poručili da Vojvodina treba da bude republika sa svim atributima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, sa pravom raspolaganja soptvenom imovinom, prihodima, prirodnim i radom stvorenim resursima, sa sopstvenim institucijama i svojim Ustavom, koji će biti proizvod Ustava federalizovane države Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga