VP: Vojvodina je jedinstvena i nedeljiva teritorija

SVM da se odrekne ideje o mađarskoj autonomiji u Vojvodini

31. maja 2014

„Tražimo od SVM-a i SNS-a da jasno i glasno obaveste vojvođansku javnost: Da li je tačno da je SNS obećao SVM-u nekakvu etničko-teritorijalnu autonomijiu za osam opština na severu Vojvodine u kojima građanke i građani mađarske nacionalne zajednice žive u većini?“, upitala je danas Vojvođanska partija (VP).

„Ko je taj, koji danas ima pravo da crta neke nove granice na tlu Vojvodine po etničkom principu i da li ste svesni šta to znači za Vojvodinu i region u celini? Krajnje je neodgovorno zalagati se za nekakve nove podele među etničkim zajednicama koje žive u Vojvodini“, navodi se u saopštenju VP.

Ta stranka je podsetila da je Vojvodina od svog nastajanja primer zajedništva i građanskog društva, da je kroz svoju istoriju odolevala nacionalnim principima državnog uređenja i da je kao takva opstala kroz vekove.

Vojvođanska partija je pozvala SVM da se odrekne nacionaldesničarske politike u Vojvodini i da zastupaju političku platformu i zaključke Četvrte Vojvođanske konvencije o federalizaciji Srbije sa statusnim položajem Vojvodine kao Republike, u kojoj su tri tradicionalna regiona Bačka, Banat i Srem, a Novi Sad glavni grad Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga