VP protiv rešenja radne grupe za izmenu Statuta Vojvodine

"Neka građani odluče, da li žele uz Vučićevu Srbiju i Vučićevu Vojvodinu"

29. mar 2014

Vojvođanska partija (VP) iz Novog Sada pozvala je danas pokrajinsku administraciju da ne prihvati rešenja koje je predložila radna grupa za izmenu Statuta Vojvodine, jer će tako Vojvodina unapred biti osuđena „na poništavanje autonomije“.

Vojvođanska partija je u saopštenju ocenila da je nedopustivo „kalkulantsko ponašanje vojvođanskih vlasti i dodvoravanje politici Aleksandra Vučića“ kroz proces usklađivanja Statuta.

„Ako treba, idemo i na vanredne pokrajinske izbore, pa neka građani odluče, da li žele uz Vučićevu Srbiju i Vučićevu Vojvodinu, koja nema svoju vladu, akademiju nauka, glavni grad, ni prava da u 21. veku ostvaruje međunarodnu saradnju“, piše u saopštenju.

VP je poručila da Vojvodina svoj subjektivitet može ostvariti samo kroz sopstveni Ustav, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i položaj republike u federalizovanoj Srbiji.

„Zahtevamo da međunarodna zajednica obrati pažnju na procese koji se trenutno odvijaju u Vojvodini, te da zaštite njene građane od pravnog nasilja koje sprovode državni organi Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Neke od izmena Statuta koje je predložila radna grupa Odbora Skupštine Vojvodine za ustavno-pravni položaj su da Vojvodina nema Vladu, nego Izvršno veće, a da Novi Sad nije glavni grad, nego administrativni centar.

Među izmenama je i deo koji kaže da Vojvodina ne ostvaruje međunarodnu saradnju, nego „saradnju sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama i drugim oblicima autonomije drugih država u okviru spoljne politike Republike Srbije“, preneo je današnji Dnevnik.

Prema navodima Dnevnika o konačnoj verziji usklađenog Statuta odlučiće Odbor koji će u ponedeljak imati zajedničku sednicu sa sedmočlanom stručnom radnom grupom, koja je proteklih meseci usklađivala Statut sa Ustavom Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga