VP: Organizatori protesta pokušali da zabrane vojvođanske zastave, uzašne uvrede Trifunovića

Organizatori da se ograde od hajke na pristalice vojvođanske autonomije

02. mar 2019

Vojvođanska partija optužila je danas organizatore protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu da su od predsednika te stranke Aleksandra Odžića pripadnici redarske službe zahtevali da sklone ili da im predaju zastave Vojvodine, jer one ne mogu biti na protestu i da je stav organizatora da na protestu mogu biti samo „nacionalne“ srpske  zastave.

“Prišlo mi je nekolicina redara i zatražili su da sklonim zvaničnu zastavu Vojvodine jer ona simboliše ‘znam ja šta već’ i da kao takva ne može da bude na protestu. Na moje pitanje kako to mislite, odgovorili su mi da je to stav organizatora protesta i da na protestu mogu biti samo ‘nacionalne’ zastave, valjda su mislili na državne baš kao što je to i zvanična zastava građana Vojvodine. Nakon što sam odbio da i polemišem na temu zastava, na vrlo drzak i preteći način su mi se obratili rečima: ‘Sa tim krpama više nećete šetati na ovim protestima i ulicama Novog Sada’, uz brojne uvrede i pretnje kojima su se pridružili i ostali učesnici protesta sa ‘nacionalnim’ zastavama”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Vojvođanska partija je ocenila da je zbog svega toga potpuno jasno i zašto je Sergej Trifunović izvređao one koji se bore za širu autonomiu Vojvodine, kao i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

“On je na najgori mogući način, bez ikakvog poštovanja prema mestu i građanima koji su došli na proteste, vređao Vojvodinu, njene političare i sve one koji ne misle kao on i njegove gazde, a našim članovima i članicama nakon protesta na tviteru poručio da će da im oslobađa probavni trakt direktno u usta fašistička”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Sergej Trifunović na taj način javno pozvao na “hajku” protiv ljudi koji nisu deo nacionalističke propagande koja je “očigledno preuzela proteste Jedan od pet miliona”.

“Trifunović se na ovim protestima građanima Novog Sada obratio kao predsednik jedne političke organizacije što svakako otvara i druga pitanja za organizatore protesta i osnovane sumnje da li su protesti i dalje građanski ili su vlasništvo stranačkih organizacija Saveza za Srbiju?”, navodi se u saopštenju.

Vojvođanska partija je navela da od organizatora protesta zahtevaju da se izjasne da li je istina da se na protestima u Vojvodini mogu nositi samo “nacionalne” zastave, zatim da se ograde od užasnih reči, načina komunikacije i da osude podele i pozive na linč svih onih građana koji nisu “u fazonu” jučerašnjeg govora Sergeja Trifunovića.

“Da li su na protestima počeli da govore i stranački lideri i ako je to tako, šta to znači za dalji tok protesta u Novom Sadu i Vojvodini? I na kraju, da li su na proteste dobro došli samo oni koji su potpisali ‘Sporazum s narodom’?”, piše u saopštenju.

Sergej Trifunović je sinoć rekao da je čuo priče o „planu za otcepljenje Vojvodine“, koji bi, kako tvrdi, trebalo da realizuje Nenad Čanak i pozvao okupljene građane da to nikako ne dozvole.

On je rekao da bi, po tom planu, “debeli” Nenad Čanak “na kamionu, sa okupacionom vojskom” trebalo da uđe u Novi Sad i proglasi „otcepljenje“ Vojvodine od Srbije.

Na Čankov račun je uputio veliki broj teških uvreda, pa je tako rekao da je lider LSV-a “debelo krme”, “smrdljivo podlo đubre”, koje je “pored kuće u kojoj živi izgradilo još jednu kuću, da bi u nju mogao da smesti orgulje”.

Sergej Trifunović je još rekao da je Čanak, zajedno sa Rasimom Ljajićem i Čedomirom Jovanovićem, “lažni opozicionar”, koji je još veći problem za Srbiju od Aleksandra Vučića.

Pristalice vojvođanske autonomije, koji su nosili i zastave te pokrajine, demonstrativno su napustili skup nakon što je Trifunović uputio veliki broj teških uvreda na račun Vojvodine i Nenada Čanka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga