VP: Odustati od prekrajanja vojvođanske istorije

Vojvodina mora biti odbranjena od narastajućeg ludila desničarskih organizacija i ekstremista

09. nov 2013

Vojvođanska partija (VP) saopštila je danas da će 9. novembar obeležiti kao međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i najoštrije osudila isticanje i dominaciju jedne nacije nad drugom, pogotovo u multinacionalnoj Vojvodini.

„Svedoci smo nasilnog prekrajanja istorije i uvođenja nekih novih praznovanja i obeležavanja događaja na ovim prostorima, koji nemaju istorijsko utemeljenje kada su u pitanju narodi koji su živeli i žive na teritoriji Vojvodine i Srbije“, navela je Vojvođanska partija u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je Vojvodina uvek bila ravnopravna zajednica naroda koji se ne dele po veri, naciji ili zavičajnom poreklu i da oni koji to ne razumeju „nisu dobrodošli u njoj“ i takve ideje i delovanje će osuditi i vojvođanska javnost.

„Poručujemo svim nasilnicima nad vojvođanskom istorijom, kulturom i tradicijom, da odustanu od nakaradnih tumačenja događanja iz prošlosti, a sve u svrhu skupljanja jeftinih političkih poena kod svojih istomišljenika“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da Vojvodina mora biti odbranjena od „narastajućeg ludila desničarskih organizacija i ekstremista u podrivanju krhkog vojvođanskog bića“.

„Ono je (vojvođansko biće), svih ovih godina bilo brana ludilu na balkanskim prostorima koji traju, i čini se, nikada ne prestaju“, navela je Vojvođanska partija.

Pre 75 godina nemački nacisti izvršili su pogrom nad jevrejskim stanovništvom u „Kristalnoj noći“, koja se danas obeležava kao dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga