VK: Mihajlović da sačuva pruge u Vojvodini

Regionalne pruge u Vojvodini predati na javnu upravu odgovarajućem preduzeću u pokrajini

19. feb 2016

Član predsedništva Vojvođanskog kluba Dragomir Jankov uputio je danas otvoreno pismo ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović u kojem se od nje traži da se regionalne pruge u Vojvodini predaju na javnu upravu odgovarajućem preduzeću u pokrajini.

Jankov je u pismu naveo da bi se to preduzeće organizovalo uz sredstva potrebna makar za minimum njegove ekonomske održivosti, a da za to postoji i osnov u Ustavu Srbije.

„U Vojvodini postoji ozbiljno kadrovsko jezgro stručnjaka i posvećenika, koji bi sa voljom i velikom ambicijom prihvatili ovaj izazov, spremni i da učine nemoguće. Železnica je ovde nekada bila vrlo uspešna, kao i druga značajna javna preduzeća, od kojih su neka i danas veoma uspešna“, istakao je član predsedništva Vojvođanskog kluba.

On je kao primer naveo Vojvodinašume i Vode Vojvodine, koji uspešno posluju, a svoj značaj su pokazali i tokom poplava pre dve godine.

Jankov je ocenio da je preduzeće Železnice Srbije centralizovano i da se resruktuira u pogrešnom pravcu. On je dodao da je Privredna komora Vojvodine saopštila da bi mreža regionalnih pruga u Vojvodini, u koju se godinama ne ulaže, trebalo zbog racionalizacije da se smanji za oko 20 do 30 odsto.

Funkcioner Vojvođanske partije je istakao da je ranije već ukinuto oko 20 odsto pruga u Vojvodini i da, kojim god pravcem da se krene, Vojvodina uvek „izvuče najdeblji kraj“.

„Ako se ostane po starom železnička mreža u Vojvodini će se i dalje etapno gasiti, a koridor Beograd – Subotica biće reka bez pritoka. Ovo je i šansa za Vas, da dokažete da Vaše reči nisu samo predizborna obmana i olako obećana brzina“, poručio je Jankov ministarki.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da će Železnice Srbije biti podeljene na četiri preduzeća, koja će početi samostalno da funkcionišu od 1. jula ove godine.

Ona je objasnila da su već doneta osnivačka akta za ta četiri preduzeća – za prevoz putnika, robe, železničku infrastrukturu i železnice AD.

Prema njenim rečima, cilj reforme je da se za srpske Železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga