VP: Glas za Statut je ubijanje autonomije Vojvodine

„Poštenije je ići na vanredne vojvođanske izbore nego glasati za Statut koji znači smrt vojvođanske autonomije”

24. apr 2014

Predsednik Vojovođanske partije (VP) Aleksandar Odžić upozorio je danas da niko od vojvođanskih poslanika nema mandat da glasa za predlog Statuta Vojvodine, koji je navodno usklađen sa Ustavom Srbije, te da će, ako to učine, “vojvođanska autonomija biti mrtva”.

“Poštenije je ići na vanredne vojvođanske izbore, kad god da budu raspisani, pa pred građane isterati na čistinu sve one koji misle da Vojvođani nemaju prava na sopstvenu vladu, glavni grad ili Akademiju nauka i umetnosti”, poručio je Odžić.

Odžić je u saopštenju za javnost upozorio da će svaki poslanik koji bude podržao usklađeni Statut, “platiti ličnu, moralnu i političku cenu na budućim vojvođanskim izborima”.

On je ocenio da je jedini način da se Vojvodini vrati dostojanstvo i istorijska prava, koncept federalizacije Srbije i statusni položaj Vojvodine kao republike.

“Taj koncept podrazumeva federalizaciju Srbije i položaj Vojvodine kao Republike sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, sa pravom na raspolaganje imovinom, prihodima i prirodnim ili radom stvorenim resursima”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je predlog usklađenog Statuta koji je napisala radna grupa Skupštine Vojvodine zapravo “prepisan postojeći Ustav čiji je krajnji cilj ukidanje Vojvodine”, te da je tako autonomija “prodata novom srpskom vladaru” (Aleksandru Vučiću).

“Republikanci Vojvodine se zalažu za razvijenu Vojvodinu evropskih vrednosti koja će doprineti demokratizaciji i razvoju celokupne zajedničke države, kroz novi Ustav Srbije i Vojvodine”, poručila je VP.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da za šest meseci usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije.

Inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine podnela je Demokratska stranka Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga