VP: Četrdeset godina od donošenja Ustava Vojvodine

Srbija je u ustavno-pravnom haosu

28. feb 2014

Smatramo da jednom ostvarena konstitutivna prava građana Vojvodine ne mogu biti ukinuta nikakvim nacionalističkim razlozima, a njena konstitutivnost jasno je formulisana u programu Vojvođanske partije: Ustav Vojvodine, Republika Vojvodina u federalnoj državi Srbiji, izjavio je danas predsednik Političkog saveta Vojvođanske partije Miroslav Ilić.

Ilić je u saopštenju za javnost povodom 40. godišnjice donošenja jedinog ustava Vojvodine podsetio da je u vreme autonomije garantovane vlastitim ustavom Vojvodina doživela svojevrsni ekonomski i građanski procvat.

„Posle nasilnog ukidanja ovog osnovnog akta građana Vojvodine od strane tadašnje beogradske, nacionalističke političke elite, Srbija je uvedena u ustavno-pravni haos koji traje do danas“, naveo je Ilić.

„U tadašnjoj, ostvarenoj autonomnosti Vojvodine, nicale su viševekovno željene institucije, stvarana je progresivna i inetelektualna politička elita, a lokalne samouprave su napredovale, omogućavajući miran i prosperitetan život građanima Vojvodine. Vojvođanska žitnica davala je rekordne prinose, a skoro svako domaćinstvo bilo je ekonmski stabilno. Nadležnostima bogat Ustav pokrajine, stvorio je bogatu Vojvodinu i njene ljude“, istakao je Ilić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga