Vozovi kasne zbog krađe delova pruge

"Kradljivci su već toliko verzirani da znaju koliko ukradenog metala smeju da prodaju na otpadu a da dobiju samo prekršajnu kaznu

02. apr 2013

Lopovi sve učestalije kradu šine, tegove i kablove sa pruga, zbog čega postoji realna opasnost od tragedije, kaže šef Železničke stanice u Novom Sadu Jovo Milanović.

Prema njegovim rečima, kradljivci odnose sve što može da se proda kao sekundarna sirovina, poput šina, pragova, delova vagona, kao i kablova za napajanje peronske rasvete.

Milanović napominje da zbog krađa vozovi već umeju da zakasne po nekoliko sati, ali posledice mogu biti daleko strašnije.

„Železnice Srbije“ zbog toga traže da se ovakve krađe tretiraju kao ugrožavanje javne bezbednosti, i najstrože kažnjavaju.

Direktor Medija centra ovog državnog preduzeća Nenad Stanisavljević kaže da „Železnice“ ne dobijaju zvanične izveštaje o tome koliko je lopova uhvaćeno i na koji su način sankcionisani.

S druge strane, on ističe da praksa pokazuje da je uvek reč o istim ljudima koji ne provedu ni dan u zatvoru, jer im sud kazne odmerava ne prema šteti i opasnosti koju izazivaju već na osnovu malih suma koje za ukradeni metal dobijaju na otpadima.

„Kradljivci su već toliko verzirani da znaju koliko ukradenog metala smeju da prodaju na otpadu a da dobiju samo prekršajnu kaznu“, kaže Stanisavljević.

Istovremeno, „Železnice“ su sve ugroženije milionskim dugovima koje lopovi prave širom Srbije. Bugarska je donedavno imala slične probleme, ali ih je iskorenila strožim kaznama.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga