Voša danas slavi 100. rođendan

100 navijačkih baklji na Tvrđavi za 100. rođendan Vojvodine

06. mar 2014

Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada danas će proslaviti svoj 100. rođendan. 

Tačno u podne biće otkrivena spomen-ploča u Temerinskoj 12, na zgradi današnjeg „Tehnometala“, gde je Vojvodina zvanično osnovana. Prisutnima će se služiti torta na sedam spratova, teška 100 kilograma, a biće otvoreno i 100 flaša šampanjca.

U petak, 7. marta, na platou ispred Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ biće održan koncert, na kojem će svirati bendovi Dram N Zez, Istočno stajanje, SOK91, U prvim redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam nereda, Frontlajn i Toša Maletin i tamburški orkestar.

Centralna proslava biće održana 20. maja, kada bi na stadionu Vojvodine trebalo da gostuje Slavija iz Praga.

Vojvodina je svoje prve utakmice igrala u dresovima svetloplave boje i belim šorcevima, a današnje crveno-bele dresove dobila je od FK Slavije iz Praga, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine do današnjih dana.

Tokom godine biće organizovan i memorijalni turnir „Stevan Neštički“, međunarodni dečiji fudbalski festival, izložbe slika, promocije „Vošinog“ vina, retro dresa, DVD-a „Najgolovi“ i „Vošinog“ ručnog časovnika.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su 6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije, danas Zmaj Jovine gimnazija, kao i ugledni Novosađani toga vremena. Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv FK „Šajkaš“ i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret sa timom engleske mornarice odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2.

Gradski stadion izgrađen je 1924. godine i Vojvodina na njemu igra i danas.

Uz Crvenu zvezdu i Partizan, Vojvodina je jedini klub iz Srbije koji je osvojio neki evropski trofej, Srednjoevropski kup 1977. godine. FK Vojvodina je osvojila i dve tutule prvaka SFRJ, 1966. i 1989. godine.

bakljada_tvrdjava vojvodina

100 navijačkih baklji na Tvrđavi za 100. rođendan Vojvodine

Navijači Vojvodine večeras su upalili 100 baklji na zidinama Petrovaradinske tvrđave, na Varadinskom mostu i na keju uz Dunav u čast 100. rođendana Fudbalskog kluba Vojvodina, koji je osnovan na današnji dan, 1914. godine.

Bakljadu je organizovala navijačka grupa „Firma“, a učestvovali su i predstavnici drugih navijačkih grupa.

Navijači su nosili transparente i zastave FK Vojvodine koje su specijalno sašivene za tu priliku.

Baklje su upaljene i na jednom čamcu na Dunavu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga