Otvoreno pismo Vojvođanskog kluba Vučiću: Zahtev za federalizaciju Srbije legalan i legitiman

"Pozivamo vas da se sa pozicije predsednika Srbije ne obračunavate sa političkim neistomišljenicima vaše stranke"

04. apr 2018

Vojvođanski klub iz Novog Sada uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da svojim izjavama „ometa i diskredituje“ javno iznošenje inicijative i zahteva za federalizaciju Srbije, u kojoj bi Vojvodina bila republika.

„Svi potpisnici ‘IV Vojvođanske konvencije’, među kojima je i Vojvođanski klub, zalažu se za federalizaciju Srbije i formiranje Republike Vojvodine, kao jednog od entiteta. Taj zahtev je legalan i legitiman, te nemate prava da ga omalovažavate, niti da na bilo koji način ometate ili diskreditujete njegovo javno iznošenje“, piše u otvoreno pismu Vojvođanskog kluba.

Vučić je juče rekao da je inicijativa Vojvođanskog kluba za okupljanje vojvođanskih snaga oko ideje Vojvodine Republike, došla od „koalicionih partnera Saše Jankovića koji se zalažu da Vojvodina bude republika“, ali da „taj film neće gledati, jer to ne žele građani Pokrajine“.

„Vaš jučerašnji javni istup u vezi sa inicijativom, predstavlja grubo nepoštovanje demokratije i našeg demokratskog prava da javno iznosimo svoje stavove i mišljenja, te da se svim raspoloživim demokratskim sredstvima borimo za njihovo ostvarivanje“, piše u otvorenom pismu koje je potpisala predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Dodaje se da je obaveza predsednika da svojim uticajem i primerom pokaže da je Srbija demokratska zemlja u kojoj se poštuju građanska prava i slobode.

„U ime Vojvođanskog kluba i potpisnika ‘IV Vojvođanske konvencije’, pozivam vas da se u javnim obraćanjima sa pozicije predsednika Srbije ne obračunavate sa političkim neistomišljenicima vaše stranke (SNS), jer je Vaša obaveza da poštujete pravo na slobodu i pravo na različitost mišljenja“, ocenili su iz Vojvođanskog kluba.

U pismu se podseća da po članu 5. Ustava Srbije „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“.

Klub je u pismu komentarisao i Vučićevu izjavu o „koalicionim partnerima Saše Jankovića“, navodeći da je Vojvođanski klub „jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Vojvodini, koja postoji već 26 godina i ima svoju jasnu politiku i stavove“.

„U skladu s tim od vas, kao predsednika Srbije, očekujemo poštovanje i zaštitu. Sumnjamo da kao pravnik i političar ne znate da naša podrška gospodinu Jankoviću znači da smo mi prihvatili njegove stavove, a ne on naše“, dodaje se u pismu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga