Vojvođanski klub: Vojvodina ima pravo da samostalno odlučuje o svojoj političkoj sudbini

"Autonomna pokrajina Vojvodina je rezultat antifašističke borbe ujedinjenih i ravnopravnih jugoslovenskih naroda"

31. jul 2020

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je danas da su izaslanici naroda Vojvodine pre 75 godina, nakon završetka Drugog svetskog rata, formirali Autonomnu pokrajinu i time potvrdili da imaju pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini.

“Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine kao posebnog političkog subjekta, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji kao članici buduće jugoslovenske federacije. Vojvođani su ovom odlukom potvrdili svoju raniju rešenost za zajednicu sa Srbijom, ali i svoje pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini. To je istorijska činjenica”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da je Autonomna pokrajina Vojvodina rezultat antifašističke borbe ujedinjenih i ravnopravnih jugoslovenskih naroda u kojoj su Vojvođani dali svoj prepoznatljiv doprinos.

“Ostajući odani duhu jugoslovenskog antifašizma koje u Vojvodini odoleva uprkos višedecenijskim naporima desnih srbijanskih vlada i njihovih klerofašističkih substruktura, Vojvođanski klub podseća i opominje da je autonomija Vojvodina uslov građanske i demokratske Srbije, a njeno negiranje primer otuđenja od vrednosti demokratskog i građanskog društva kojima ova država, barem deklarativno još uvek teži”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga